Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 28. sjednice Senata Univerziteta u Banjoj Luci

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 28. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci usvojen je Prijedlog izmjena Akademskog kalendara za školsku 2013/2014. godinu kojim je definisano da se junsko-julski ispitni rok pomjera za jednu sedmicu, te da će shodno tome umjesto 09. juna 2014. godine, početi 16. juna. Istovremeno, definisano je da će septembarski ispitni rok početi 25. avgusta, a oktobarski 22. septembra 2014. godine, dok je početak nastave u školskoj 2014/2015. godini predviđen za 6. oktobar 2014. godine.

U nastavku sjednice, Senat je usvojio izmjenu Pravilnika o izboru u akademska zvanja na Univerzitetu u Banjoj Luci kojom je predviđeno da se konkurs za izbor u akademska zvanja raspisuje prema potrebi, odnosno prema prijedlozima organizacionih jedinica Univerziteta.

Senat je na istoj sjednici donio i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima za školsku 2013/2014. godinu na Poljoprivrednom, Prirodno-matematičkom i Rudarskom fakultetu, kao i Odluku o imenovanju dr Dragane Bašić za šefa katedre „Računovodstvo i poslovne finansije“ na Ekonomskom fakultetu.

Takođe, prihvaćen je Elaborat za licenciranje drugog ciklusa studija na studijskom programu „Bezbjednost i kriminalistika“ na Univerzitetu u Banjoj Luci, kao i Prijedlog Prirodno-matematičkog fakulteta o organizovanju instruktivne nastave iz matematike.

Najviše akademsko tijelo Univerziteta je na svojoj 28. sjednici donijelo više odluka o izboru i reizboru u nastavnička i saradnička zvanja i to na: Akademiji umjetnosti, Ekonomskom, Mašinskom, Poljoprivrednom, Prirodno-matematičkom, Tehnološkom, Filozofskom, Filološkom, Šumarskom i Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta.

Doneseno je i više odluka o davanju saglasnosti na izvještaje komisija o urađenoj doktorskoj disertaciji i to na: Ekonomskom, Medicinskom, Poljoprivrednom, Tehnološkom i Filozofskom fakultetu, kao i odluke o davanju saglasnosti na izvještaje komisija o ocjeni podobnosti teme i kandidata za izradu doktorske disertacije na: Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom, Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.

Na istoj sjednici donesena je i Odluka o raspisivanju konkursa i imenovanju komisije za dodjelu Huawei stipendije studentima Univerziteta u Banjoj Luci.

Takođe, prihvaćen je Zaključak Ekonomskog fakulteta u vezi sa organizovanjem ispita iz predmeta Makroekonomija, a Fakultet je ovlašten da imenuje drugog odgovornog nastavnika na pomenutom predmetu.

Senat je u nastavku sjednice prihvatio, i uputio Upravnom odboru na razmatranje, sljedeće ugovore o saradnji:
-Sporazum o saradnji između Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakuteta Univerziteta u Banjoj Luci i INOVA informatički inženjering, d.o.o. Banja Luka;
-Sporazum o saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Studijskog programa ruskog i srpskog jezika i književnosti i Srpsko-ruskog prijateljstva „Bratstvo“;
-Sporazuma o saradnji između Instituta za genetičke resurse i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru;

Na sjednici je donesen i zaključak da se uputi inicijativa prema Vladi RS da zatraži od Narodne skupštine izmjenu Zakona o zvanjima kojom bi se omogućilo da i studenti sa završenim trogodišnjim studijem na prvom ciklusu stiču zvanje “diplomirani“.

Najviše akademsko tijelo Univerziteta je u nastavku sjednice upoznato sa informacijom da članovima Studentskog parlamenta UNBL mandat ističe 4. juna, te je pozvalo Centralnu izbornu komisiju, koja je u međuvremenu formirana, da što prije raspiše izbore za ovo studentsko predstavničko tijelo.

Na svojoj 28. sjednici, Senat je odao priznanje studentima Univerzitet u Banjoj Luci zbog njihovog nesebičnog angažmana u akcijama čišćenja poplavljenih područja i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu. Podsjećanja radi, blizu 2500 studenata dobrovoljno se javilo i učestvovalo u navednim akcijama, pokazujući time izuzetno visok nivo društvene svijesti, solidarnosti i humanosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3382/uni-2.jpg