Navigacija
Viber X logo

Uiverzitet u Banjoj Luci ugostio partnere iz Norveške povodom projekta BANOROB

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 28.05.2014. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci održana je prva sjednica radnog tima međunarodnog projekta iz oblasti robotske tehnologije skraćenog naziva BANOROB (Bosnian-Norwegian research based innovation for development of new, environmental friendly, competitive robot technology for selected target groups). Projekat finansira Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške, a aktivnosti se provode na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.



Na sjednici je razmatran napredak u provođenju projektnih aktivnosti, te utvrđeni zadaci koji slijede u narednom periodu, posebno u vezi finansijskog i programskog izvještavanja.



Gosti iz Norveške su, tokom trodnevnog boravka u Banjoj Luci, upoznati sa projektnim aktivnostima koje se provode na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Oni su posjetili virtuelnu laboratoriju za realizaciju projektnih aktivnosti, a zatim se sastali sa predstavnicima Inovacionog centra Banja Luka, koji je takođe partner u BANOROB projektu.



Gosti iz Norveške su takođe prisustvovali svečanom otvaranju laboratorija na Mašinskom fakultetu, opremljenih iz sredstava austrijskog kredita, uz prisustvo predstavnika Privredne komore Republike Srpske, te predstavnika kompanija i proizvodnih preduzeća u Republici Srpskoj. Ovim povodom je predstavljen i Projekat koji se finansira iz IPA fondova, skraćenog naziva „Adria Hub Platform“, koji se provodi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.


Delegaciju Univerzitetskog koledža iz Narvika činili su: prof. dr Bjorn Solvang, dekan Mašinskog fakulteta, dr Gabor Zibig, saradnik na Projektu i g. Helge Lagard, finansijski kontrolor Projekta.

Na drugom sastanku projektnog tima, održanom 30.5.2014. godine na Mašinskom fakultetu, konstatovano je da se sve aktivnosti odvijaju povoljnim tempom i da će se tokom preostalih šest mjeseci Projekat uspješno završiti. Razmotrene su i mogućnosti nastavka saradnje po završetku projekta BANOROB.

Gosti iz Norveške su po dolasku u Banju Luku domaćinima najprije izrazili saučešće za sve ljudske žrtve i materijalnu štetu nastalu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini tokom nedavnih katastrofalnih poplava.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3376/banoroblabbl2014_3.jpg