Navigacija
Viber X logo

U Hagu održana regionalna konferencija posvećena zajedničkim studijskim programima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okiru programa Erasmus Mundus (Action 3), dana 21. i 22.5. 2014.godine u Hagu je održana međunarodna konferencija posvećena zajedničkim studijskim programima kao sredstvu razvoja međunarodne saradnje visokoškolskih ustanova.



Ovo je bila 3. konferencija u okviru projekta Interuv, koji su organizovale Erasmus Mundus nacionalne strukture iz 16 država članica Evropske unije.

Cilj konferencije je da se predstave i promovišu zajednički studijski programi između visokoškolskih ustanova iz Evropske unije i trećih država, posebno onih koje graniče sa Eropskom unijom, te da se ovakvi programi unesu u institucionalne strategije za međunarodnu saradnju visokoškolskih ustanova. Kao primjer su uzeta iskustva visokoškolskih ustanova u Holandiji.

Učešće u radu konferencije uzeli su, kako predstavnici visokoškolskih ustanova, tako i predstavnici nacionalnih Erasmus + kancelarija (ranije poznate pod naziom nacionalne Tempus kancelarije).
Na konferenciju u Hagu pozvani su predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Banjoj Luci, koji je predstavljala prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju. 


Učesnici konferencije iz zemalja Zapadnog Balkana imali su priliku da 23.5. 2014.godine posjete Erasmus univerzitet Roterdamu, gdje su upoznati sa načinom realizacije zajedničkih studijskih programa koje taj univerzitet organizuje sa stranim partnerima. Ova ugledna javna visokoškolska ustanova je osnovana 1913. godine. Više podataka o Erasmus univerzitetu iz Roterdama mogu se naći na www.eur.nl

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3364/erasmus-university-rotterdam_1.jpg