Navigacija
Viber X logo

Predstavnici “BIT group”, iz Graca, Austrija u radnoj posjeti Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru posjete Banjoj Luci predstavnika „BIT group“, Graz, Austria, koju su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i Univerzitetski preduzetnički centar, na Univerzitetu u Banjoj Luci održana je cjelodnevna radna sesija tokom koje su članovi menadžmeta „BIT media“, članice „BIT group“ i predstavnici ITC sektora Republike Srpske, iz javne i private sfere, razgovarali o mogućnostima saradnje u navedenoj oblasti.

Delegaciju „BIT group“ činili su Walter Khom, direktor „Bit media“, Austria, Stefan Düss, šef Sektora za međunarodne odnose i Michael Holasek, šef Sektora za razvoj softvera, dok su na konferenciji, sem domaćina skupa: direktora UPC-a Maria Milanovića i prorektora za nučnoistraživački rad Univerziteta prof. dr Milana Mataruge, učestvovali i Miroslav Radinković, zamjenik direktora Agencije za informaciono društvo RS (AIDRS), Slobodan M. Dragičević, rukovodilac IT centra Privredne komore RS, profesor Zoran Đurić sa Elektrotehničkog fakulteta, kao i predstavnici više firmi iz IT sektora Republike Srpske.

U uvodnom obraćanju, prorektor Mataruga je u kratki crtama gostima predstavio Univerzitet u Banjoj Luci, stavljajući poseban akcenat na naučno istraživački rad i razvoj, te projekte u kojima Univerzitet učestvuje. Takođe, on se gostima zahvalio na interesovanju za saradnju sa ITC sektorom na ovim prostorima.

Direktor „Bit media“, Walter Khom je prisutne upoznao sa referencama „BIT group“ koja ima skoro 30-ogodišnju uspješnu tradiciju u oblasti kontinuirane edukacije, obuke i razvoja softverskih platformi , te više od 15 godina iskustva u oblasti konsaltinga i e-učenja. „Bit media“, kao članica „Bit group“, sa 60 zaposlenih i dugogdišnjim uspješnim prisustvom na međunarodom tržištu, tokom petnaest godina svog rada postala je jedan od vodećih provajdera za e-učenje. Direktor Khom je izrazio očekivanje da će nakon posjete Banjoj Luci, upoznavanja sa stanjem i perspektivama ITC sektora, svoju poslovnu aktivnost proširiti i na ovaj prostor, odnosno uspostaviti partnerstvo u obostranom interesu.

Direktor Univerzitetskog preduzetničkog centra je prezentovao rad ove organizacione jedinice Univerziteta, mogućnosti izgradnje IT infrastrukture u kampusu UNBL i mogućnosti ulaganja kroz javno-privatno partnerstvo. Takođe, direktor Milanović je prezentovao domaće i međunarodne projekte UPC-a kojih ima više od 30.

U nastavku radne sesije, predstavnici AIDRS i Privredne komore RS prezentovali su gostima stanje i mogućnosti IT sektora u Republici Srpskoj, nakon čega su se u diskusiju na istu temu uključili i predstavnici firmi iz ove oblasti iznoseći svoja iskustva i zapažanja.


U okviru posjete menadžmenta „BIT group“ Banjoj Luci, održan je i sastanka sa predstavnicima Ministarstva nauke i tehnologije i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, tokom kojeg je razgovarano o mogućnostima dugoročne saradnje.