Navigacija
Viber X logo

Blizu 500 studenata i zaposlenih Univerziteta u Banjoj Luci danas učestvuje u akcijama čišćenja poplavljenih područja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studenti i zaposlni Univerziteta u Banjoj Luci koji već danima odlaze na poplavljena područja i učestvuju u akcijama čišćenja, i danas su angažovani na više lokacija u Doboju, Modriči, Prijedoru i Banjoj Luci.

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci danas učestvuje u akcijama čišćenja poplavljenih područja

Rano jutros blizu 500 volontera Univerziteta u Banjoj Luci uputilo se na lokacije u pomenutim gradovima. 

Na području grada Doboja, u čišćenju Doma kulture je angažovano 60 studenata, nastavnika i saradnika Univerziteta, dok je na Saobraćajnom fakultetu angažovano 80 studenata.
Na teritoriji Opštine Modriča, 100 studneta radi na čišćenju izbjegličkog naselja Dobor, dok je njih 140 raspoređeno u naseljima Gomjenica i Raškovac, u opštini Prijedor.
U akciji čišćenja Osnovne škole u Čeinicu danas je angažovano 50 studenata, a u banjalučkom naselju Zalužani njih 60.

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci danas učestvuje u akcijama čišćenja poplavljenih područja

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci i prethodnih su dana neumrono pomagali poplavljenim područjima : U nedelju 18.05.2014. godine na području grada Doboja bilo je angažovano 250 studenata, a u banjalučkim naseljima Priječani i Lazarevo njih 110; u ponedeljak 19.05.2014. godine u Dobiju je na čišćenju zgrada Tužilaštva, Osnovnog Suda, Osnovne škole „Sveti Sava“ i Ustaničke ulice bilo angažovano 100 studenata, u izbjegličkom naselju Dobor u Modriči- 50 i banjalučkom naselju Derviši, takođe, 50 studenata; juče je na prostoru grada Doboja na čišćenju Osnovne škole „Sveti Sava“ i Gimnazije radilo 50 studenata, izbjegličkog naselja Dobor u Modriči - 70, banjalučkog naselja Lazarevo 100, te u naselju Gomjenica u Prijedoru 140 studenata.

Aktivnosti studenata i zaposlenih Univerziteta u Banjoj Luci biće nastavljene i narednih dana. Predstavnici Štaba za koordinaciju pomoći ugroženima od poplava Univerziteta u Banjoj Luci svakodnevno su na terenu sa studentima, a najmanje jednom dnevno, drži se sastanak i razmatraju se prispjeli zahtjeve za angažmanom studenata i zaposlenih na Univerzitetu na poplavama zahvaćenim područjima za naredni dan.

Svi polasci na teren su iz Kampusa Univerziteta u Banjoj Luci, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 a. Volonteri prije polaska dobijaju potrebnu zaštitnu opremu i alat, a u svakoj grupi je koordinator zadužen za kontaktiranje sa Štabom za koordinaciju pomoći ugroženima od poplava. Svaki od angažovanih studenata i zaposlenih na Univerzitetu je upoznat sa uputstvima o prevenciji i ponašanju studenata i zaposlenih u ugroženim područjima, a po povratku sa terena svi prolaze kroz proces dekontaminacije odjeće i obuće i opreme koju su koristili.

Štab za koordinaciju pomoći UNBL

Do juče gorući  problem-obezbjeđivanje prevoza studenata i zaposlenih na teren, riješen je na način da je Univerzitet iz vlastitih sredstava izdvojio novac za ove potrebe. Studentski centar „Nikola Tesla“ za studente na terenu je obezbijedio lanč pakete,  dok je obezbjeđivanje zaštitne opreme i alata za rad još uvijek otežano i svaka podrška u tom pogledu je dobrodošla.

Treba istaći i da se dosta zaposlenih na fakultetima/Akademiji/ VŠUP organizovalo i, što u dogovoru sa Štabom za koordinaciju pomoći UNBL, što samoincijativno svakodnevno odlaze na teren i pomažu svojim kolega sa Univerziteta koji su takođe pogođeni nezapamćenim poplavama.