Navigacija
Viber X logo

Rektor i prorektor Primorskog univerziteta iz Kopra posjetili Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U cilju formalizovanja ranije dogovorene saradnje, rektor Primorskog univerziteta (University of Primorska) iz Kopra, Slovenija, prof. dr Dragan Marušić i prorektor za ekonomska pitanja i finansije prof. dr Rok Strašek, posjetili su 25. aprila 2014. godine Univerzitet u Banjoj Luci (UNBL). Goste su primili rektor UNBL prof. dr Stanko Stanić i prorektor za kadrove prof. dr Draško Marinković.

Na drugom po redu sastanku predstavnika rukovodstava dva univerziteta, najviše pažnje je posvećeno definisanju konkretnih oblasti saradnje koje bi bile obuhvaćene budućim sporazumom o saradnji ove dvije visokoškolske ustanove.

Rektor i prorektor Primorskog univerziteta iz Kopra posjetili Univerzitet u Banjoj Luci

Rektor Stanić je podsjetio da Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci tradicionalno organizuje naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“ te predložio da prvi korak ka povezivanju akademaca bude poziv za učešće studenata Primorskog Univerziteta na pomenutom međunarodnom skupu.

Rektor i prorektor Primorskog univerziteta iz Kopra posjetili Univerzitet u Banjoj Luci

Rektor Primorskog Univerziteta prof. Marušić je domaćine upoznao sa inicijativom za formiranje mreže manjih i srednjih univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije, ističući prednosti ovakvog načina povezivanja, prvenstveno u domenu razmjene nastavnog kadra i studenata, za sve članice, pa tako i za Univerzitet u Banjoj Luci kao potencijalnog člana. Rektor Stanić je ovu inicijativu ocijenio kao korisnu i istakao da nema razloga da ona ne bude prihvaćena.

Takođe, tokom razgovora je konstatovano da Primorski univerzitet može Univerzitetu u Banjoj Luci dosta pomoći u organizovanju doktorskih studija u skladu sa bolonjskim principima na nekim od ovdašnjih fakulteta, budući da je Univerzitet iz Kopra u tom procesu prilično odmakao u odnosu na UNBL.
Na sastanku je dogovoreno i da će prvi naredni korak u formalizovanju saradnje Univerziteta u Banjoj Luci i Primorskog univerziteta, biti izrada prijedloga ugovora o saradnji koji bi trebao biti potpisan prilikom posjete rukovodstva UNBL Primorskom univrezitetu, načelno dogovorene za maj ove godine.