Navigacija
Viber X logo

Prorektori za međunarodnu saradnju Moskovskog državnog univerziteta kulture i umjetnosti i Univerziteta Primorska iz Kopra gosti Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Aleksej P. Ljubimov (Alekseй P. Lюbimov), prorektor za međunarodnu saradnju i društveno–obrazovne aktivnosti Moskovskog državnog univerziteta kulture i umjetnosti, Rusija i prof. dr Tadeja Jere Jakulin (Tadeja Jere Jakulin), prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta Primorska iz Kopra, Slovenija, 11. aprila 2014. bili su gosti Univerziteta u Banjoj Luci.

 

Goste su primili rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Stanko Stanić i prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr Valerija Šaula. Nakon riječi dobrodošlice, rektor Stanić je gostima ukratko predstavio Univerzitet u Banjoj Luci , a potom ih je prorektorica Šaula upoznala sa bogatom međunardnom saradnjom Univerzitat u Banjoj Luci sa drugim univerzitetima, sa akcentom na saradnji sa visokoobrazovnim institucijama iz Rusije i Slovenije.

 Gosti iz Rusije, odnosno Slovenije su takođe govorili o organizaciji i međunarodnoj saradnji svojih univerziteta, razmjeni studenata i nastavnog kadra, učešću u međunarodnim projektima, kao i perspektivama buduće saradnje sa Univerzitetom u Banjoj Luci. I profesor Ljubimov i prof. Jakulin su iskazali spremnost da se saradnja formalizuje, a dogovoreni su i prvi konkretni koraci ka potisivanju sporazuma o saradnji između univerzitata u Moski, odnosno Kopru i Univerziteta u Banjoj Luci.

 Sastanku u Rektoratu Univerziteta prisustvovali su i prof. dr Stanko Bejatović, predjsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu, mr. Milimir Govedarica, šef katedre za prave nauke na Visokoj školi unutrašnjih poslova, te Romana Švajger (Romana Schweiger), šefica Odjeljenja za vladavinu prava i ljudskih prava Misije OEBS-a u Srbiji koji su prethodno zajedno sa ostalim gostima prisutvovali otvaranju Međunarodnog naučnog skupa „Kaznena politika kao instrument državne reakcije na kriminalitet“ koji se 11. i 12. aprila održava u Banjoj Luci.