Navigacija
Viber X logo

Premijera operete “Orfej u podzemlju” u izvođenju Akademije umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na sceni Narodnog pozorišta RS, večeras, u 20.00 časova premijerno će biti izvedena opereta "Orfej u podzemlju",  čime će biti okončana manifestacija ”Dani Vlade S. Miloševića” koju je i ove godine uspješno organizovala Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

 

U  pripremi i izvođenju ovog grandioznog muzičko-scenskog djela u produkciji Akademije umjetnosti angažovano je oko 100 ljudi, uglavnom studenata i postdiplomaca Akademije sa sva tri odsjeka. Operetu je režirao Goran Damjanac, dramaturgiju potpisuje Mario Ćulum, a dirigenti su Branka Radošević-Mitrović i Ognjen Bomoštar. 

 

Premijernom izvođenjem jedne od  najpoznatijih opereta Žaka Ofenbaha  na sceni Narodnog pozorišta, prethodila je izuzetno posjećena pretpremijera koja je pobrala sve same pozitivne kritike, što je najbolja nagrada i priznanje za sav uloženi trud, studentima  i profesorima Akademije umjetnosti koji su više od šest mjeseci pripremali ovaj vizuelno- muzički spektakl, kakav Banja Luka, po riječima reditelja Gorana Damjanca ne pamti od vremena bana Milosavljevića.

 

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" počela je 6. aprila premijerom dokumentarne drame Antonija Đurića „Solunci govore“ u izvođenju studenata Akademije umjetnosti UNBL i Akademije umjetnosti Alfa Univerziteta u Beogradu, te  otvaranjem izložbe "Milunka Savić - heroina Velikog rata" u Kulturnom sentru Banski dvor u Banjoj Luci. Među 19 programskih sadražaja prezentovanih tokom trajanja manifestacije dominirali su koncerti, izložbe i predstave u izvođenju studenata i profesora Akademije umjetnosti UNBL, a u okviru manifestacije, održan je i Međunarodni naučni skup "Vlado Milošević, kompozitor, etnomuzikolog i pedagog".