Navigacija
Viber X logo

Počela Međunarodna naučna konferencija REDETE 2014

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Banjoj Luci je 10. aprila sa radom počela Međunarodna naučna konferencija „Istraživanje ekonomskog razvoja i preduzetništva u tranzicionim ekonomijama - REDETE 2014“ (Researching Economic Development and Entrepreneurship in Transition Economies) koju po treći put organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. 


Konferencija koja je, zahvaljujući dobroj organizaciji, aktuelnosti problematike kojom se bavi i brojnim eminentnim učesnicima,  postala prepoznatljiva u cijelom regoni, ali i šire, ove je godine fokusirana na lokalni ekonomski razvoj i razvoj poslovanja povezanim sa sljedećim temama: izazovi u poslovnom okruženju, prepreke razvoju poslovanja i institucionalna infrastruktura.  

Svečanom otvaranju ovog naučnog skupa, koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti RS, prisustvovao je i ministra nauke i tehnologije u Vladi RS prof. dr Jasmin  Komić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Staniće, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, prof. dr Rajko Kuzmanović, te brojni drugi gosti iz ekonomskog, društvenog i političkog života Banje Luke i Republike Srpske. 


Predsjedavajući Konferencije prof. dr Jovo Ateljević je u svom uvodom obraćanju, nakon riječi dobrodošlice i podsjećanja da je  Konferencija REDETE 2014 okupila preko 200 svjetski priznatih ekonomskih stručnjaka iz 25 zemalja, izrazio uvjerenje da će izabrane istraživačke teme iz domena ekonomskog makro-okruženja, međunarodnog poslovanja , uloge  države u ekonomiji, poslovne strategije, korporativnog upravljanja, inovacija i transfera tehnologija , preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima i brojnih drugih, otvoriti puno mogućnosti za diskusiju, ali i doprinijeti rješavanju nekih od problema sa kojima se suočavaju zemlje u tranziciji. 

Dekan ekonomskog fakulteta prof. dr Novak Kondić  je naglasio da dosadašnja iskustva, kao i pristigli broj radova i prisustvo velikog broja učesnika  na Konferenciji REDETE 2014 govore u prilog ispravnosti odlukle da se ona i u budućnosti organizuje. Dekan se zahvalio učesnicima konferencije što su pokazali spremnost da svojim istraživanjem,  znanjem i vizijama otvore puteve za brže prevazilaženje ekonomske krize i unapređenje razvoja RS. 

Ministar nauke i tehnologije, g. Jasmin Komić je uz želje za uspješan rad konferencije, naglasio da  vrijeme u kome živimo i u kome se suočavamo sa velikim izazovima u društvu , pred nauku u cjelini, a pogotovo ekonomsku, postavlja teška pitanja u vezi sa fukcionisanjem privrede i obezbjeđivanjem ekonomskog rasta i razvoja, te da je ovaj naučni skup prilika da se dođe do odgovora na neka od tih pitanja. 

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima su se obratili i poželjeli uspješan rad ovog skupa i: gđa Hege Eiklid, predstavnica rukovodstva HERD programa iz Norveške, prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu; Tatjana Vučić Rogić, koordinator MBA programa Ekonomskog fakulteta, te predstavnici partnera konferencije: Hypo Alpe Adria Bank, gđa. Mirjana Stojanović i UniCredit Bank, g. Siniša Adžić. 

 

Konferenciju je zvanično proglasio otvorenom rektor Univerziteta prof. dr Stanko Stanić. Rektor se u ime akademske zajednice Banje Luke zahvalio svim učesnicima, a posebno brojnim gostima iz inostranstva  što su se odazvali pozivu  Ekonomskog fakulteta  da učestvujete u radu konferencije  te što će doprinijeti  da se čuju drugačija razmišljanja  i nove ideje iz oblasti ekonomskog razvoja, odnosno još uvijek aktuelnih tranzicionih procesa na ovom prostoru . Takođe, rektor je izrazio zahvalnost i profesorima Ekonomskog fakulteta na čelu sa predsjedavajućim konferencije profesorom  Ateljevićem  i dekanom Kondićem na prilježnom radu i nastojanju da i na ovaj način afirmišu Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, ali prije svega da kroz organizaciju jednog ovakavog naučnog skupa daju teorijski doprinos rješavanju aktuelne ekonomske problematike.

 

Konferencija je nastavila rad kroz panele, okrugle stolove i prezentacije prihvaćenih radova  u okviru tematskih sesija, a tokom dva dana trajanja ovog naučnog skupa biće organizovane i diskusije sa nosiocima politika i radnicima iz prakse, radionica na temu kako napisati i objaviti istraživački rad,  kao i dodjela nagrade za najbolji rad mladog autora.