Navigacija
Viber X logo

Održano predavanje „Struktura, finansiranje i organizacija doktorskih studija na univerzitetima u Finskoj“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Doktorant Univerziteta Vasa iz Finske, Nebojša Dimić, održao je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci predavanje na temu „Struktura, finansiranje i organizacija doktorskih studija na univerzitetima u Finskoj“.

Tokom predavanja koje je izazvalo veliku zaintersovanost,  g. Dimić je prenio  prisutnima svoja iskustva  i dao niz korisnih savjeta u vezi sa doktorskim studijima i izradi doktorske disertacije na jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu.

 
Kako su organizovana predavanja i ispiti, kako se finansira studij, o čemu se mora voditi računa kod odabira teme doktorske diseratacije i koji se elementi moraju uvažiti da bi disertacija dala zahtjevani naučni doprinos, samo su neka od pitanja na koja je ovaj doktorant Univerziteta Vasa dao odgovore tokom svog izlaganja.

Podsjećajući da Finska ima jedan od najboljih edukativnih sistema u svijetu, da su uslovi za studiranje izvanredni, te da godišnja ulaganja za istraživanja prelaze sedam milijardi evra, g. Dimić je, izrazio očekivanje da će današnje predavanje biti svojevrstan podsticaj studentima i istraživačima sa Univerzietat u Banjoj Luci da apliciraju na doktorske studije u Finskoj.

 
Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr. Milan Mataruga koji je u saradnji sa prodekanom za nučnoistraživački rad Ekonomskog fakulteta prof. dr Draganom  Mikervićem organizovao predavanje, zahvalio je gostu i izrazio uvjerenje da će prezentovane informacije dobro doći kako studentima koji planiraju upisati doktorski studij, tako i profesorima i saradnicima Univerziteta u Banjoj Luci, budući da je uvođenje doktorskih studija u skladu sa bolonjskim principima na Univerzitetu u početnoj fazi.

Više informacija o strukturi, finansiranju i organizaciji doktorskih studija na univerzitetima u Finskoj možete saznati iz priložene prezentacije.