Navigacija
Viber X logo

Aktivnosti na provođenju TEMPUS projekta BIHERIT

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U četvrtak i petak, 27. i 28. februara 2014. godine, Odsjek za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci bio je domaćin partnerima TEMPUS projekta BIHERIT: Reforma nastavnog plana i programa nauka o baštini u Bosni i Hercegovini“ (Curricular reform of heritage sciences in Bosnia and Herzegovina).

TEMPUS projekat BIHERIT - radionica na Filozofskom fakultetu

U četvrtak, 27. februara, 2014. godine, na Filozofskom fakultetu održana je Radionica za profesionalce iz sektora kulture i kulturne baštine, na kojoj su prezentovane Metode rada, projekti, studijski programi, rezultati i iskustva iz oblasti kulturne baštine. Učesnicima Radionice se obratio dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci akademik prof. dr Drago Branković.

Pozdravni govor prorektora Valerije Šaule

U petak, 28. februara, 2014. godine u prostorijama Rektorata, održan je treći sastanak konzorcijuma navedenog projekta. U ime rektora Univerziteta u Banjoj Luci učesnike sastanka u Rektoratu je pozdravila prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci.

Cilj TEMPUS projekta BIHERIT jeste usavršavanje budućih stručnjaka iz oblasti arheološke i muzejske nauke, kao i zaštite kulturne baštine. Usavršavanje se u prvom redu odnosu na studije I i II ciklusa iz arheologije, istorije, istorije umjetnosti i drugih studijskih grupa koje se bave zaštitom kulturne baštine, a u cilju obrazovanja budućih muzejskih stručnjaka, kao što su kustosi i konzervatori ili univerzitetski predavači. Partneri u ovom projektu su univerziteti iz četiri države-članice Evropske unije (Slovenije, Austrije, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske) i tri univerziteta iz BiH (Banjaluka, Sarajevo i Tuzla), kao i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Muzej Kozare iz Prijedora i Zavičajni muzej iz Travnika. Nosilac projekta je Univerzitet u Sarajevu.