Navigacija
Viber X logo

Zaključci i preporuke konferencije o zapošljavanju mladih ''Moj prvi posao''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nakon analize trenutnog stanja u oblasti zapošljavanja mladih, kao i postojećih mjera politike zapošljavanja, učesnici stručnog skupa ''Moj prvi posao'' održanog u organizaciji Studentskog parlamenta Univerzieta u Banjoj Luci od 06. do 11. februara na Jahorini, definisali su zaključke i preporuke za buduće aktivnosti onih subjekata koji bi trebali i mogli dati najveći doprinos prevazilaženju problema nezaposlenosti.

Konferencija o zapošljavanju mladih "Moj prvi posao"

Između ostalog, u zaključcima je navedeno da je potrebno izvršiti reformu tržišta rada i to u smislu povećanja broja radnih mjesta, naročito za mladi kadar, kao i reformu Zakona o radu kojim bi se dao podsticaj mladim ljudima koji obavljaju praktični rad u nekoj od kompanija, a u pripravničkom su statusu ili obavljaju privremeni posao.
Dalje, smanjenje poreske stope za plate bi dalo prostora za veće zapošljavanjem. Umjesto oporezivanja rada trebaju se oporezivati one djelatnosti koje ne podstiču proizvodnju,te dati poreske olakšice kompanijama koje tek počinju sa radom, a na one koje ne izmiruju obaveze primjenjivati kaznene odredbe.
Učesnicik Konfrencije na Jahorini složili su se da treba omogućiti programe dokvalifikacije i prekvalifikacije kako bi nezaposleni stekli vještine koje se traže na tržištu, pri čemu bi najveći dio troškova trebale snositi državne institucije.

Konferencija o zapošljavanju mladih "Moj prvi posao"

Posebnu pažnju treba posvetiti upisnoj politici, te je osim snimanja trenutne situacije potrebno napraviti srednjoročnu i dugoročnu demografsku i profesionalnu analizu potrebe za kadrom u pojedinim oblastima.
Na konferenciji je naglašena potreba veće saradnje Privredne komore RS, Unije poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje RS, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva prosvjete i kulture RS, visokoobrazovnih ustanova RS, te srednjih škola , a sve u cilju vršenja analiza kvaliteta obrazovanja koje se stiče u obrazovnim ustanovama, analiza aktuelnosti planova i programa, analiza potreba za pojedinim kadrovima, te usmjeravanja mladih ljudi koje fakultete da upisuju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić na Konferenciji o zapošljavanju mladih "Moj prvi posao"

U preporukama je naglašeno da svaka od navedenih insitucija treba maksimalno odgovorno da obavlja svoj dio posla u cilju prevazilaženja problema nezaposlenosti mladih: insitucije vlasti (da donose mjere politike zapošljavanja mladih utemeljene na potrebama njihovih korisnika, osiguraju potrebne resurse, daju kvalitetniju podršku mladim preduzetnicima, inovatorima i obrtnicima kroz povoljnije kreditne linije i poreskih olakšice...); obrazovne insitucije ( da obezbijede veću otvorenost i uključenost praktične nastave u kurikulume nastavnih predmeta, da smanje broja upisanih na zasićenim studijskim programima i podstiču upisivanje deficitarnih kadrova, poboljšaju kvalitet nastavnog procesa kroz finansiranje studentske i akademske mobilnosti, opremanje adekvatnih radnih prostora, finansiranjem oblika praktične nastave i radne prakse);sindikati ( da težište svojih aktivnosti premjeste na osiguravanje mogućnosti zapošljavanja radnika, da se dodatno angažuju u aktivnostima pripreme izrade zakona kojima bi se poboljšao poslovni ambijent...); poslodvaci (da više ulažu u obrazovanje zaposlenih, odnosno da razvijaju svijest da mladi predstavljaju snažan resurs u koji treba ulagati, jer je to preduslov napretka komapnija).