Navigacija
Viber X logo

Svečano obilježeno 39 godina postojanja i rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom promocijom magistara ekonomskih nauka, magistara ekonomije i diplomiranih ekonomista, 06. Februara 2014. godine Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 39 godina postojanja i uspješnog rada.

Svečano obilježavanje 39 godina postojanja i rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Prije svečanog uručivanja diploma, prisutni u prepunom amfiteatru Fakulteta, među kojom su se našle brojne ugledne zvanice iz političkog, javnog i akademskog života Srpske, rukovodstvo Univerziteta, te predstavnici partnerskih fakulteta i univerziteta iz BiH i zemalja regiona, imali su priliku da pogledaju kratki dokumentarni film o istorijatu Ekonomskog fakulteta, odnosno njegovom putu do pozicije jednog od najboljih fakulteta u regiji.

Kako se tom prilikom moglo čuti, osim zavidne prostorne, tehničke i informacione opremljenosti, takvoj poziciji Ekonomskog fakulteta posebno je doprinijela stoodstotna pokrivenost nastave vlastitim nastavnim kadrom. Fakultet je posebno ponosan na 57 doktora ekonomskih nauka, a osim njih na Fakultetu je do sada zvanje steklo i 203 magistra ekonomskih nauka i pet magistara ekonomije. Od 11 609 do sada upisanih studenata na osnovne studije, diplomiralo je njih 4 974. Prolaznost od 43 odsto pokazuje da studenti ovog fakulteta moraju zadovoljiti visoko postaljene kriterije, ali je zato diploma Ekonomskog fakulteta , kako je više puta istaknuto tokom svečanosti izuzetno priznata ne samo na prostoru RS, nego i u velikom broju država kako u Evropi tako i u svijetu.


Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Novak Kondić    Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić     

Dekan Fakulteta prof. dr Novak Kondić zahvalio se gostima što su došli da podijele sa rukovodstvom, nastavanicima i studentima radost povodom obilježavanja 39 godina uspješnog rad i postojanja Fakulteta, te uputio čestitke magistrima i diplomiranim ekonomistima: „Svima koji će danas biti promovisani čestitam uspješan završetak studija sa željom da nastave sa svojim usavršavanjem u struci, te da društvenoj zajednici i svojim porodicama daju pun doprinos svog profesionalnog znanja i vizije za budućnost. Ujedno ih pozivam da ostanu dio našeg fakulteta“.

Na svečanosti je pročitana čestitka i pismo podrške predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je uz žaljenje što nije u mogućnosti da prisustvuje svečanosti, izrazio iskreno poštovanje odgovornom radu Ekonomskog fakulteta u obrazovanju mladih.

Prisutnima se obratio i predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, te uz iskrene čestiteke novopečenim magistrima i ekonomistima istakao da je diploma Ekonomskog fakulteta oduvijek imala posebnu težinu: „Čestitam i Vašim nastavnicima i rukovodstvu fakulteta što držanjem kriterijuma daju vrijednost vašoj diplomi i što ta vrijednost dolazi do izražaja kada dođete u situaciju da tražite zaposlenje“.

U ime profesora i studenata ostalih15 fakulteta i Visoke škole unutrašnjih poslova, nastavnike i studente Ekonomskog fakulteta pozdravio je rektor Stanko Stanić, te im čestitao na uspjesima koje su postizali proteklih 39 godina. Obraćajući se promovisanim studentima, rektor je istakao da je Ekonomski fakultet njihova druga kuća u kojoj nisu učili gole činjenice o tome kako je neko rješavao neke ekonomske probleme u prošlosti, već su prije svega učili da razmišljaju o tome kako rješavati neke ekonomske probleme u vremenu koje je pred nama i time doprinositi razvoju cjelokupne zajednice.

Uručenje nagrada najboljim studentima

Obilježavanje Dana Ekonomskog fakulteta bila je prilika i da se najuspješnim studentima uruče nagrade. Ekonomski fakultet i partneri Fakulteta, Savez računovođa i revizora Republike Srpske (SRRRS) i Časopis Finrar nagradili su sa po 500 KM: studenta generacije Sanju Jakovljević, koja je školovanje na I ciklusu studija završila sa prosječnom ocjenom 9,84, Aleksandru Krčmar (školovanje završila sa prosječnom ocjenom 9,75) i Radanu Lukić (školovanje na I ciklusu studija završila sa prosječnom ocjenom 9,63).

Svečana promocijom magistara ekonomskih nauka, magistara ekonomije i diplomiranih ekonomista

Takođe, ovom su prilikom, peti put za redom, dodijeljene tri jednokratne stipendije Školske fondacije „Radovan Ribić“ iz Edmontona, Kanada najboljim studentima I godine u akademskoj 2012/13. godini u iznosu od po 300 kanadskih dolara. Stipendije su dobili: Bojan Kresojević (ispiti iz I prve godine položeni sa prosječnom ocjenom 10), Sara Pepić, (prosječna ocjena 9,13), te Katarina Palislamović (prosječna ocjena 8,75).

Na kraju svečanosti, dodijeljene su diplome još jednoj uspješnoj generaciji Ekonomskog fakulteta. Na svečanosti obilježavanja 39. rođendana Fakulteta, promovisano je 17 magistara ekonomskih nauka, 2 magistra ekonomije, 122 diplomirana ekonomista i 1 ekonomista.

Naučni skup pod nazivom Nužnost ekonomskog rasta u procesu privrednog oporavka

Obilježavanje 39. rođendana Ekonomskog fakulteta nije imalo samo svečani nego i radni karakter budući da je pomenutoj promociji prethodio naučni skup pod nazivom Nužnost ekonomskog rasta u procesu privrednog oporavka, tokom kojeg su ugledni predavači sa Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci i sa ekonomskih fakulteta u regionu, iznijeli svoja zapažanja u vezi najaktuelnijih ekonomskih problema. Radovi prezentovani ovom prilikom biće objavljeni u 20. broju naučno-stručnog časopisa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Acta Economica.

Na skupu je obavljeno i svečano potisivanje sporazum o profesionalnoj saradnji između Glavne službe za reviziju javnog sektora RS (GSRJS RS) i Ekonomskog fakulteta. Sporazum koji je ispred GSRJS RS potpisao glavni revizor prof. dr Duško Šnjegota, a ispred Ekonomskog Fakluleta, dekan prof. dr Novak Kondić, ima veliki značaj u jačanju zajedničkih interesa ovih institucija kao i u razmjeni iskustava i profesionalnoj saradnji.