Navigacija
Viber X logo

Stručni skup o zapošljavanju mladih „Moj prvi posao“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, u hotelu ''Bistrica'' na Jahorini, od 06. do 11. februara 2014. godine, održaće se stručni skup o zapošljavanju mladih pod nazivom „Moj prvi posao“.

Kako ističu u Studentskom parlamentu, organizovanje jednog ovakvog skupa nametnulo se samo po sebi budući da smo nerijetko svjedoci da studenti godinama po završetku studija čekaju da pronađu zaposlenje i vrlo često se zaposle u  struci za koju se nisu obrazovali: „Stoga je potrebno pronaći adekvatne mehanizme kojim bi se definisale posebne potrebe, prioriteti i formirala strategija kojom bi mladi po završetku studija bili u mogućnosti pronaći zaposlenje. Ovo je problem koji ne muči samo Republiku Srpsku, već i zemlje regiona, prvenstveno zemlje bivše Jugoslavije, ali i mnogo ekonomski moćnije i razvijenije zemlje svijeta. Zato je vrlo važno da zajednički prenesemo jedni drugima iskustva, damo sugestije i pokušamo iznaći najadekvatnija rješenja za prevazilaženje ovog problema'', naglašava Mladen Amović, predsjednik Studentskog parlamenta.   

Na ovom skupu učesnici, a riječ je o predstavnicima najkompetentnijih institucija iz RS, te studentskih organizacija iz RS i regiona, izložiće zapažanja o trenutnom stanju u oblasti zapošljavanja mladih iz ugla djelatnosti kojom se svaka od ovih institucija bavi, te iznijeti prijedloge za rješavanje navedenog problema.

 Učešće na ovom skupu potvrdili su predstavnici Kabineta predsjednika RS, Kabineta premijera RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Grada Istočno Sarajevo, Saveza udruženja gradova i opština RS, Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Studentskog servisa Slovenije, Unije sindika RS, Unije poslodavaca RS, Privredne komore RS, kompanija m:tel i Nestro petrol, te svih krovnih studentskih organizacija bivših jugoslovenskih republika.

Program projekta