Navigacija
Viber X logo

Svečana akademija povodom 21 godine rada Šumarskog fakulteta

Šumarski fakultetOpšte

Povodom 21 godine postojanja i rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, u  petak, 20.12.2013. godine, u prostorijama Fakulteta održana je svečana Akademija i promocija inženjera šumarstva. Riječi dobrodošlice prisutnim gostima i diplomiranim inženjerima uputio je dekan Fakulteta, prof. dr Zoran Govedar.
 

Dekan Govedar se u svoj prezentaciji osvrnuo na rad Fakulteta u protekloj školskoj godini, ali i na sve prethodne godine kada se Fakultet formirao i stasavao u respektabilnu visokoškolsku instituciju. „Fakultet se od svog osnivanja držao jednog osnovnog principa, a to je poboljšanje kvaliteta obrazovnog procesa i naučno-istraživačkog rada“, istakao je dekan, podsjećajući da je prvih deset godina Fakultet  koristio prostor drugih fakulteta, prije svega Pravnog i Ekonomskog, te Mašinskog i Tehnološkog. „2002. godine, zahvaljujući, prije svega, JPŠ „Šume RS“ i Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, obezbijeđena su sredstva za izgradnju prostora u kome je sada Šumarski fakultet. Istina taj prostor je jako skroman. Za optimalan rad, umjesto postojećih 1100, treba nam 3500 metara kvadratnih prostora. Nedostatak prostora je naš krucijalni problem, pa je useljenje u novu zgradu nešto što je prioritetna stvar za nas u narednom periodu“.

Bez obzira na otežavajuće uslove rada, Fakultet se, po riječima dekana, trudio da nabavlja savremenu opremu neophodnu za naučni rad, da razvija kadrovsku strukturu koja se iz godine u godinu poboljšavala, te da unapređuje nastavni proces. „Ove godine dobili smo odobrenje od Ministarstva i organa Univerziteta da pokrenemo studijski koncept 4+1+3, umjesto dosadašnjeg koncepta studija po Bolonji  3+2+3, a posebna pažnja se posvećuje razvoju novih studijskih programa“, istako je dekan Govedar.
 

On je naglasio da Šumarski fakultet ima jako dobru saradnju sa brojnim fakultetima i institutima u regionu, ali i širom Evrope, pa i svijeta. „Posebno bih istakao doprinos  Šumarskog fakulteta iz Beograda i Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane u organizovanju nastavnog procesa na našem Fakultetu. Mislim da bi, pogotovo bez angažovanja Šumarskog fakulteta iz Beograda, naš Fakultet vrlo teško mogao da opstane“, rekao je dekan, pojašnjavajući da oni, osim sa fakultetima, razvijaju saradnju i sa brojnim drugim institucijama iz regiona i Evrope, te da je u proteklom periodu potpisan veliki broj sporazuma o saradnji.

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci može se pohvaliti i sa bogatom izdavačkom djelatnošću, te sa uspješnom organizacijom više konferencija međunarodnog značaja, istakao je dekan, dodajući da je u prošloj godini realizovan veliki broj međunarodnih projekata, te da je samo kroz COST program realizovano devet takvih projekata.

„Jačanje naučno-istraživačke saradnje sa domaćim i međunarodnim institucijama jedan je od ciljeva i u narednom periodu, a sem toga ciljevi su nam: unapređenje kadrovske strukture,  izgradnja nove zgrade, izgradnja nastavno-naučna baza, te osavremenjavanje nastavnog plana i program na sva tri ciklusa studija“, zaključio je dekan Govedar.
 

U ime rektora Univerziteta prof. dr. Stanka Stanića i ostalih 15 fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prisutnima se obratila prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta, prof. dr Valerija Šaula: „Evidentno je da Fakultet, svi zaposleni i studenti rade u prilično teškim uslovima. Upravo ti uslovi u kojima ste radili, vaše uspjehe čine još većim. Za svaku pohvalu je i opredjeljenje Šumarskog fakultet da vođenje prepusti mlađim kadrovima koji su sa puno entuzijazma i iskustva koje su sticali, ne samo na naši prostorima nego i na univerzitetima u inostranstvu, preuzeli na sebe nimalo lagan zadatak. Razvijajući međunarodnu saradnju sa drugim fakultetima i institucijama, učestvujući u projektima, ali i trudeći se da znanja stečena u inostrantvu na najbolji mogući način stave na raspolaganje Šumarskom fakultetu, oni su doprinosili rastu ugleda našeg Univerziteta i na tome im svima iskreno zahvaljujem“, naglasila je prorektorica Šaula, poželjevši mnogo lične i profesionalne sreće promovisanim diplomiranim inženjerima šumarstva.

Prisutnima su se obratili, čestitali 21. rođendan Fakultetu, te uputili čestitke diplomiranim inženjerima i Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS; Radenko Laketić, generalni direktor JPŠ „Šume Republike Srpske“;  prof. dr Zdravko Popović, prodekan za finansije Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te Kosta Lovre, predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

 

U nastavku svečanosti uslijedila je svečana dodjela diploma mladim inženjerima šumarstva (u akademskoj 2012/2013 odbranjen je jedan master rad, 37 diplomskih radova i 17 završnih radova), te uručivanje nagrada najboljim studentim.