Navigacija
Viber X logo

Studijska posjeta Budimpešti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, 5. i 6. decembra  2013. godine, u studijskoj posjeti Budimpešti boravilo je 80 studenata sa 13 organizacionih jedinica Univerziteta u Banjoj Luci, čime je napravljen značajan korak ka unapređenju mobilnosti i internacionalnom povezivanju studenata Univerziteta u Banjoj Luci i studenata obrazovnih institucuja u Mađarskoj.

Studijska posjeta Mađarskoj

Istovremeno bila je to odlična prilika da se studneti iz prve ruke upoznaju sa radom obrazovnih institucija u Mađarskoj, da uspostave kontakte i ostvare saradnju sa kolegama iz Mađarske, otvore mogućnost kasnijeg odlaska na stručno usavršavanje u Budimpeštu, te da se upoznaju sa znamenitostima ovog grada.
Učesnike posjete je po dolasku u Budimpeštu dočekao, ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Nj.E. g. Željko Janjetović, nakon čega je uslijedio prijem na Univerzitetu za ekonomiju i tehnologiju. Direktor Univerziteta g. Laszlo Dvorszki održao je tom prilikom prezentaciju i upoznao prisutne sa mogućnostima studiranja na njihovom Univerzitetu te mogućnostima razmjene studenata.

Studijska posjeta Mađarskoj

Članovi Organizacionog odbora posjete, koji su činili Mladen Amović i David Latinović, iskoristi su ovu priliku da sa domaćinima  razgovaraju o mogućnosti formalizovanja saradnje između Univerziteta za ekonomiju i tehnologiju i Univerziteta u Banjoj Luci prije svega u oblasti razmjene studenata, akademskoj razmjeni te u domenu naučne saradnje i zajedničkog učešća u naučnim projektima između ova dva Univerziteta. Budući da je Univerzitet iz Budimpešte iskazao spremnost za saradnju, odjeljenje za međunarodnu saradnju UNBL već je pokrenulo aktivnosti kojima će usmeni dogovor biti pretočen u zvanični sporazum o saradnji.

Studijska posjeta Mađarskoj

Nakon posjete BME Univerzitetu za učesnike je upriličena posjeta još jednoj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi u Mađarskoj, Corvinius Univerzitetu. Tu su učesnike posjete dočekali i pozdravili Doris Keszthelyi, Head of office; Zita Zoltay Paprika, Program Director; Monika Cszimar, Graduate program coordinator; Anita Szollosi, Front office coordinator. Oni su našim studentima predstavili pogodnosti studiranja na njihovom Univerzitetu  kao i kapacitete samog Univerziteta. I ovdje su oraganizatori sa domaćinima razgovarali o mogućnosti formalizovanja saradnje između Corvinius Univerziteta i Univerziteta u Banjoj Luci po svim ranije navedenim pitanjima za šta su oni takođe  iskazali spremnost, pa bi i u ovom slučaju dogovor trebao biti ozvaničen kroz sporazum o saradnji.

Studijska posjeta Mađarskoj

Tokom ove studijske posjete, studenti Univerziteta u Banjoj Luci su imali priliku da se upoznaju i razgovaraju i sa najvišim predstavnicima vlasti u Mađarskoj. Za njih je  upriličen prijem u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske i tom prilikom državni sekretar za međunarodne odnose Mađarske g. Szabolcs Takats upoznao ih je sa aktivnostima ovog resora Vlade Mađarske koje su u prethodnom periodu imali sa institucijama Republike Srpske kao i budućim planovima. Prije svega onim koji proističu iz ugovora između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa u Vladi Mađarske kojim je previđeno da će od januara 2014. godine Vlada Mađarske  početi dodjelu 50 stipendija studentima iz BiH za studiranje i usavršavanje na visokoškolskim ustanovama Mađarske.
Članovi organizacionog odbora studijske posjete iskoristili  su ovu priliku  da sa g.Takatsom razgovaraju o mogućnostima direktne saradnje između njihovog Ministarstva, Ambasade BiH, Privredne komore Mađarske i Univerziteta u Banjoj Luci, te da  predlože da se prilikom realizacije projekata mađarskih kompanija u Republici Srpskoj  kontaktira Univerzitet u Banjoj Luci i pruži prilika da neki od ovdašnjih studenata obavljaju praksu u tim kompanijama ili se čak i zaposle u njima, sa čim se g. Takats složio, a taj bi dogovor i u ovom slučaju trebao u narednom periodu dobiti zvaničnu formu.

Studijska posjeta Mađarskoj

Učesnici posjete su imali priliku da razgovaraju i sa predstavnicima Ministarstva ljudskih resursa, resor za obrazovanje gdje je delegacija predvođena direktorom ovog resora, predstavila gostima pojedinosti vezane za sam sistem studiranja u Mađarskoj, za rad njihovih institucija, moguću saradnje u oblasti razmjene studenata, akademsku razmjenu, naučnu saradnju i zajedničko učešće u naučnim projektima između Univerziteta u Banjoj Luci i mađarskih visokoškolskih ustanova.
Pored posjete obrazovnim i institucijama vlasti, organizatori studijske posjete  obezbijedili su učesnicima i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasljeđem Budimpešte. Tokom organizovanog turističkog obilaska Budimpešte, oni su posjetili Trg Heroja, Parlament Mađarske, dvorce u Budimu, Citadelu itd, dok je u večernjim satima priređeno i turističko razgledanje Budimpešte krstarenjem Dunavom. Učesnici su drugi dan imali priliku da posjete Saint Andreu, za srpski narod, najznačajniji lokalitet u Mađarskoj.
Na kraju posjete za učesnike je bio priređen i doček u Ambasadi Bosne i Hercegovine gdje je Nj.E. g. Željko Janjetović razgovarao sa studentima, prenio im svoja iskustva i iskazao spremnost za pomoć ukoliko odluče da se usavršavaju u ovoj državi.