Navigacija
Viber X logo

Priprema studijske posjete univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 23.12.2013. godine u prostorijama Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu održan je sastanak predstavnika osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini sa službenicima ambasade: direktorom Kancelarije za vanjska pitanja g. Tomasom Mesom (Thomas Mesa), saradnicom za pitanja iz oblasti kulture g-đom Emili Armitaž (Emily Armitage) i službenicom-specijalistom za pitanja iz oblasti kulture i obrazovanja g-đom Elizabetom Delalić.

Priprema studijske posjete univerzitetima u SAD-u

Svrha sastanka je priprema višednevne studijske posjete univerzitetima u SAD koja je planirana za proljeće 2014. godine. U narednih mjesec dana, u okviru razgovora unutar Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, usaglasiće se i predložiti tačni termini, destinacija i sadržaj posjete, čiji će prvenstveni cilj biti uspostavljanje kontakata sa odabranim univerzitetima u SAD, te potpisivanje bilateralnih sporazuma o saradnji. Predviđeno je da troškove putovanja u SAD i nazad za svoje predstavnike snose univerziteti u BiH, a troškove boravka i putovanja unutar SAD snosi Vlada SAD iz Programa skraćenog naziva VOLVIS (Voluntary Visitors Program), koji podstiče bilateralne posjete i saradnju visokoškolskih ustanova iz SAD i BiH.

Razmatrano je i pitanje potpisivanja memoranduma o razumijevanju između javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini sa Ambasadom SAD u BiH, kojim bi se detaljnije regulisali postojeći i budući oblici saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

Učesnici priprema za studijsku posjetu univerzitetima u SAD-u

Univerzitete u Bosni Hercegovini na radnom sastanku u Sarajevu predstavljali su rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr Enver Halilović, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr Sead Pašić, prorektor za međunarodnu, međuuniverzitetsku saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Dejan Bokonjić, prorektor za oblast međunarodne saradnje Univerziteta u Sarajevu prof. dr Ugo Vlaisavljević, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Zenici prof. dr Darko Petković, prorektor za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr Izabela Dankić, generalni sekretar Univerziteta u Bihaću g-đa Asija Cucak i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula.