Navigacija
Viber X logo

Otvoren prvi Memorijalni turnir „Prva studentska brigada“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, danas je u Atletskom hangaru u Kampusu, svečano otvoren Memorijalni turnir „Prva studentska brigada“.

Predsjednik Studentskog parlamenta

Manifestaciju je otvorio ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpke Goran Mutabdžija koji je podsjetio na veliki doprinos studenata i profesora u proteklom otadžbinskom ratu. „Slično kako što je 1300 kaplara početkom Prvog svjetskog rata napustilo školovanje i stalo u odbranu svoje države Srbije i svog naroda, 80 godina kasnije i naši, tek svršeni srednjoškolci i studenti našli su se na prvoj odbrambenoj liniji i to u najtežim momentima za Republiku Srpsku. Na žalost, mnogi od njih nisu se vratili, a na nama je da se sjećamo njihove žrtve“, istakao je ministar.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija    Prorektor za kadrove i ostala pitanja Draško Marinković

U ime Univerziteta, prisutne je pozdravio prorektor prof. dr Draško Marinković. Pozivajući ih da minutom ćutanja još jednom odaju počast studentima i profesorima koji su kao borci Prve studentske brigade dali najvrednije što se moglo dati za Republiku Srpsku, prorektor Marinković je naglasio da je potrebno da se što češće sjetimo ljudi koji su položili svoje živote za odbranu RS, te da je ova manifestacija jedan od načina.

Predsjednik Studentskog parlamenta Mladen Amović je podsjetio da je Prva studentska brigada osnovana u toku Otadžbinskog rata kao jedinica Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a činili su je studenti, asistenti i profesori Univerziteta: „ Danas smo mi ovdje zahvaljujući njima i dugujemo im neizmjernu zahvalnost za ono što su učinili za nas. Radićemo na tome da manifestacija preraste u tradiciju i da se svake godine na ovaj način sjetimo i zahvalimo onih koji su stvarali Republiku Srpsku“.

Otvaranje prvog Memorijalnog turnira „Prva studentska brigada“

Tokom prvog Memorijalnog turnira studenti Univerziteta u Banjoj Luci nadmetaće se u dvije kolektivne discipline (kuglanje i igre bez granica), a kada je riječ o individualnim sportovima, takmičenja će se održati u sljedećim sportskim disciplinama: atletika (skok u vis, skok u dalj i trka na 40 metara); sportska gimnastika (parter i preskok); plivanje (delfin - 50 metara, leđno - 50 metara, prsno - 50 metara i slobodno – 50 metara); karate (kate); džudo (studentice do 57, do 63, 70+; studenti do 73, do 81, 90+); tenis; stoni tenis i šah.

Zvanično zatvaranje ove manifestacije predviđeno je za 25. decembar 2013. godine u Bowling centru New York - Robna kuća Boska, kada će biti dodijeljene medalje i zahvalnica najboljim takmičarima na Memorijalnom turniru.