Navigacija
Viber X logo

Održana sjednica Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U četvrtak, 12.12.2013. godine održana je sjednica Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci na kojoj je, između ostalog raspravljano o organizovanju praktične nastave na Univerzitetu, o Nacrtu pravilnika o izdavačkoj djelatnosti, te o realizaciji nastavnog procesa u prvoj polovini januara 2014. godine.
Skraćenu verziju Informacije o organizovanju praktične nastave na fakultetima/Akademiji umjetnosti/VŠUP, članovima Proširenog kolegijuma izložio je prorektor Draško Marinković, koji je zaključkom ovog organa sa prethodne sjednice zadužen da snimi stanje praktične nastave na Univerzitetu i da o tome podnese izvještaj. Nakon diskusije, donesen je zaključak da se zaduže prorektor Marinković i predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta Mladen Amović da zajedno sa prodekanima za nastavu na fakultetima i sa po jednim odličnim studentom sa svakog od fakulteta, organizuju sastanke po grupacijama nauka (biotehničke, društvene i humanističke, priridne i medicinske, te tehničke nauke), te da nakon održanih sastanaka ponude prijedlog pomenutog pravilnika, poslije čega bi on bio upućen Senatu na razmatranje.

Prošireni kolegijum je na istoj sjednici razmatrao i Informaciju o provedenoj raspravi o Nacrtu pravilnika o izdavačkoj djelatnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Radna verzija ovog pravilnika već je ranije upućena fakultetima kako bi iznijeli svoje primjedbe i prijedloge, a prorektor za naučno istraživači rad Milan Mataruga, koji je korodinirao ovu aktivnost, je upoznao članove Proširenog kolegijuma da su primjedbe stigle sa samo šest fakulteta.

Nakon diskusije, donesen je zaključak da se prolongira rok za dostavu prijedloga i sugestija naučno-nastavnih vijeća fakulteta u vezi Nacrta pravilnika do kraja januara, nakon čega bi to pitanje ponovo bilo stavljeno na dnevni red ovog organa.

Prorektor Mataruga je, takođe, informisao članove Kolegijuma o aktivnostima u vezi sa sticanjem Evropske povelje i Kodeksa zapošljavanja istraživača, nakon čega je zaključeno da se ova informacija uputi Senatu na razmatranje.

U nastavku sjednice uslijedila je diskusija u vezi sa realizacijom nastavnog procesa u prvoj polovni januara 2014. godine, te je zaključeno da se u periodu 01. 01. 2014.-14.01.2014. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci neće raditi, s tim da su organizacione jedinice Univerziteta dužne da obezbijede neophodno dežurstvo.

Istovremeno, fakulteti i Akademija umjetnosti su zaduženi da do 31. decembra 2013. organizuju nadokandu nastave koja je trebala da se održi tokom četiri radna dana u navednom periodu (petak, 03. januar; srijeda, 08. januar; petak, 10. januar i ponedjeljak, 13. januar 2014. godine), a oni fakulteti /Akademija koji nisu u mogućnosti da to urade do navednog datuma, da nastavu nadoknade 20, 21, 22. i 23. januara 2014. godine.