Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak Radne grupe za praćenje realizacije zaključaka sa tematske sjednice Vlade RS posvećene visokom obrazovanju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

"Otvorili smo i krupno pitanje koje se odnosi na sistematizaciju i organizaciju javnih univerziteta, svjesni da moramo riješiti važna pitanja u domenu finansiranja i zadovoljenja stvarnih potreba univerziteta", izjavio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija nakon sastanka Radne grupe za praćenje realizacije zaključaka sa tematske sjednice Vlade Srpske posvećene visokom obrazovanju, održanog 25. decembra 2013.godine.


On je najavio da će tokom januara naredne godine biti usvojeni pravilnici o standardima i normativima za finansiranje visokoškolskih ustanova i o oblastima obrazovanja u Srpskoj, pojasnivši da se svi elementi finansiranja ne mogu pokriti budžetom, što će biti jedna od tema budućih razgovora.

Kada je  riječ o prevazilaženju dvojnosti u konceptu radnih odnosa nastavnog kadra na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i Srbiji, ocijenjeno je da je Republika Srpska završila elektronsku bazu podataka a Srbija će ovaj posao uraditi u narednoj godini.

Govoreći o upisnoj politici u visokom obrazovanju, ministar Mutabdžija izrazio je posebno zadovoljstvo ovogodišnjim pokazateljima upisa sudenata na studijske programe deficitarnih zanimanja,  istakavši da je ove godine veći broj studenata izabrao tehničke fakultete, studije biomedicine i poljoprivrede.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić istakao je da, ukoliko se donese politika restriktivnog upisa na pojedinim studijskim programima, to podrazumijeva i da se takva politika odnosi na sve univerzitete u Srpskoj, ne praveći razliku između javnih i privatnih.

„Svi univerziteti u Srpskoj, a ne samo dva javna, imaju svoj dio odgovornosti i obaveza u kreiranju upisne politike. U postojećim studijskim programima ima dosta preklapanja, čijim bi smanjenjem bilo i manjih potreba za dijelom budžeta iz kojeg se finansiraju javne visokoškolske ustanove“, istakao je rektor Stanić. 
Vlada Republike Srpske je na tematskoj sjednici o visokom obrazovanju, održanoj krajem septembra, formirala Radnu grupu pred kojom je zadatak da sveobuhvatno analizira stanje u oblasti visokog obrazovanja.