Navigacija
Viber X logo

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci u posjeti norveškim projektnim partnerima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U periodu od 12-17.12.2013. godine delegacija Univerziteta u Banjoj Luci boravila je u posjeti norveškim partnerima, realizujući aktivnosti međunarodnog projekta iz oblasti robotske tehnologije skraćenog naziva  BANOROB (Bosnian-Norwegian research based innovation for development of new, environmental  friendly, competitive robot technology for selected target groups). Projekat finansira Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Delegaciju su činili prorektori Univerziteta u Banjoj Luci: prof. dr Valerija Šaula i prof. dr Simo Jokanović, te profesori Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Vid Jovišević i prof. dr Mihajlo Stojčić.

 

Tokom boravka u Norveškoj, delegacija Univerziteta u Banjoj Luci posjetila je Mašinski fakultet Univerziteta u Narviku, razgovarala sa profesorima i saradnicima uključenim u projekat, kao i sa studentima master programa iz oblasti proizvodnog inženjerstva (tri studenta iz Norveške i jedan iz Srbije). Razgledane su laboratorije i pokazane mogućnosti opreme koja je nabavljena u okviru BANOROB projekta. U Narviku je održana i sjednica Upravnog odbora Projekta.

 

Posjeta partnerima u Trondhajmu obuhvatila je sastanke sa predstavnicima kompanije PPM AS, koja se bavi nabavkom proizvoda i pružanjem usluga iz oblasti napredne robotike i automatizacije, kao i softverskog inženjerstva. Ova kompanija, koja je partner u BANOROB projektu, ima slogan „...pretvoriti inovaciju u fleksibilnu automatizaciju...“ Kompanija održava stalnu saradnju i pruža usluge klijentima i poslovnim partnerima. Student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Goran Milošević boravi u komapniji PPM AS i, stičući praktično inženjersko iskustvo, piše završni rad na master studiju iz oblasti proizvodnog mašinstva na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Tokom posjete Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije u Trondhajmu, koji je takođe partner u projektu BANOROB, održan je sastanak sa profesorom Knutom Sorbijem, koji je zatim delegaciju Univerziteta u Banjoj Luci upoznao sa laboratorijskim mogućnostima studijskog programa za proizvodnju i inženjerstvo kvaliteta tog univerziteta. Razgovarano je i o pripremama za dolazak studenta Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Milice Kovjenić, koja će jedan semestar provesti na ovom fakultetu naredne godine.
 

Više podataka o partnerima iz Norveške možete pronaći na:

www.nuc.hin.no

www.ppm.no

www.ntnu.edu