Navigacija
Viber X logo

Otvoren Institut sporta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, u utorak, 24. decembra 2013. godine, otvoren je Insitut sporta. Instit su zvanično otvorili, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić i dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Simo Vuković.

Ministri Nada Tešanović i Goran Mutabdžija, rektor prof. dr Stanko Stanić i dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta

Napominjući da će Institut biti u funkciji razvoja sporta u Republici Srpskoj dekan Vuković je naglasio da je 38 doktora nauka koji su angažovani na Fakultetu garancija da će ovaj institut uspješno raditi, te je zahvalio resornim ministarstvima na nesebičnoj podršci u njegovom pokretanju.

Prorektor prof. dr Milan Mataruga

Rektor Univerziteta Stanko Stanić je u svom obraćanju prisutnima istakao da očekuje da Institut bude kuća sporta u kojoj će se stvarati uslovi da se realizuje stara životna maksima -u zdravom tijelu zdrav duh : „ Takođe, ovo je kuća u kojoj će studenti ovog Fakulteta kroz istraživačke projekte dokazivati svoje vrijednosti. S druge strane, mi na Univerzitetu očekujemo da preko ovog Instituta Fakultet dokaže da je samoodrživa ustanova, te da će u njoj svoje mjesto naći najbolji studenti Fakulteta “.



Čestitajući otvaranje Instituta, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović je istakla da je njeno zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju Insituta sporta tim veće, ako se ima u vidu da se o njegovom osnivanju godinama samo pričalo:“Danas se konačno možemo pohvaliti da su te riječi pretvorene u djelo. Ovo je veliki dan prije svega za naše studente i sve sportiste koji su dobili priliku da koristeći ove sadržaje, uz podršku pomenutih sportskih stručnjaka sa Fakulteta, razvijaju svoje sposobnosti kako bi nam svima donijeli dobre sportske rezultate“.

Nakon razgledanja prostora Instituta i upoznavanja sa mogućnostima koje on nudi, ministri, te predstavnici rukovodstva Univerziteta i Fakulteta su prisustvovali prijateljskom meču između košarkaških reprezentacija Republike Srpske i Lige Srbije koji je odigran u novosagrađenoj sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Kampusu.
U utakmici odigranoj u oviru Košarkaškog sabora, u organizaciji Košarkaškog saveza Srpske, gosti iz Srbije su slavili rezultatom 85:77, a preko 1000 gledalaca imalo je priliku da u poluvremenu meča uživa u majstorijama košarkaša koji su se nadmetali u zakucavanju i brzom šutiranju trojki.