Navigacija
Viber X logo

Svečanom akademijom obilježen 15. rođendan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom u Dječjem pozorištu Republike Srpske, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci obilježila je u petak 22. novembra, 15 godina postojanja i rada. Bila je to  prilika da se podsjeti na neke najvažnije uspjehe ove visokoškolske ustanove u proteklih 15 godina i oda priznanje onima koji su najzaslužniji što je Akademija osnovana, a potom izrasla u respektabilnu  instituciju.

Svečana akademija povodom 15 godina Akademije umjetnosti

Kako je istaknuto tokom svečanosti, prostorni, kadrovski i finansijski problemi  koji su obilježili prve godine rada i postojanja, nisu bili prepreka da se vrlo brzo dođe do izuzetnih rezultata, kako u domaćim tako i u evropskim okvirima. Uz ogroman napor i izuzetne sposobnosti rukovodećih ljudi Akademije, došlo se do adekvatnog prostora za izvođenje nastave i vrhunskih kadrova iz ključnih umjetničkih oblasti, sa posebnim akcentom na ulaganje u mlade kadrove koji svoju budućnost vide na Akademiji.

Dekan Akademije umjetnosti prof. dr Luka Kecman      Rektor prof. dr Stanko Stanić

Govoreći o značaju Akademije umjetnosti, dekan  prof. dr Luka Kecman je istakao da im je pripala izuzetna sreća i obaveza da izgrade jedan veliki hram umjetnosti, te da ta gradnja prije svega obiluje nježnošću, emocijama i ljubavlju prema umjetnosti.
„Nama tek predstoji završetak gradnje našeg hrama umetnosti. Znam da će biti veliki i da će imati ogromna krila koja će mu omogućiti da leti visoko“, istako je dekan, dodajući da svoj 15 rođendan akademija proslavlja „kao već odrasla i  spremna da se nosi sa svim izazovima“. Čestitajući profesorima i studentima 15. rođendan Akademije, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić je izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnjih uspjeha ove visokoškolske ustanove, kao i zbog činjenice da ova organizaciona jedinica Univerziteta ima izuzetno dobar nastavni kadar, ali i studente čiji je prosjek ocjena najviši na Univerzitetu.
"Akademija umjetnosti je 10. organizaciona jedinica Univerziteta i ako je suditi po onome što je uradila za ovih 15 godina, zaslužila je ocjenu deset“, istakao je rektor.


Svečana akademija povodom 15 godina Akademije umjetnosti

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci do danas je diplomiralo 555 studenata na prvom ciklusu studija, a odbranjen je 61 magistarski rad, 4 specijalistička, 6 master radova  i 6 doktorskih disertacija.
Kako je istaknuto na svečanosti, preko stotinu nastavnika i saradnika učestvovalo je u radu Akademije, a obilježavanje 15 godina postojanja i rada, bila je prilika da se uruče priznanja onima koji su dali najveći doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove  od osnivanja do danas. Zahvalnice su  uručene i institucijama i organizacijama  koje su pomogle rad Akademije.

Muzički program koji su izveli studenti Akademije umjetnosti

Prisutni gosti tokom svečane akademije imali su prilike i da uživaju u sadržajnom muzičko-dramskom programu koji su izveli studenti Akademije uz podršku svojih nastavnika.

Dramski program koji su izveli studenti Akademije umjetnosti

U sklopu program obilježavanja 15 godina Akademije, prethodno istog dana,  u 13 časova otvorena je izložba radova iz arhiva Akademije umjetnosti, pod nazivom „Retrospektiva“, u Malom salonu  Kulturnog centra  Banski dvor, a riječ je o radovima koji su nastali na studijskom programu likovne umjetnosti.