Navigacija
Viber X logo

Prošireni kolegijum razmatrao Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Nacrt zakona o zvanjima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na sjednici Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci održanoj 22. novembra 2013. godine razmatran je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Nakon diskusije definisano je više prijedloga izmjena predloženog zakona koji će biti upućeni poslaničkim klubovima Narodne skupštine na razmatranje, između ostalih i prijedlog da na svim visokoškolskim ustanovama budu ista naučno-nastavnička zvanja i da se svi nastavnici i saradnici biraju po istim kriterijima, bez obzira da li se radilo o nastavnicima i saradnicima na visokim školama ili na univerzitetima. Takođe, predloženo je da se definiše da oktobarski rok završava 10. oktobra.
Prošireni kolegijum je na istoj sjednici razmatrao i Nacrt zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, te je usvojen  zaključak da se članovi pet i šest Nacrta, koji se odnose na zvanja koja stiču lica poslije završetka prvog ciklusa u trajanju od tri, odnosno četiri godine, bez obzira da li se radi o akademskom ili strukovnom studiju, usklade sa zakonskim rješenjima iz Republike Srbije, na čemu je Prošireni kolegijum i ranije insistirao.
Takođe je donesen zaključak da Prošireni kolegijum ostaje pri stavu da ranija akademska titula stečena završetkom univerzitetskog osnovnog studija, čijim završetkom se sticala visoka stručna sprema (VSS) VII.1, može biti  izjednačena sa akademskim nazivom master uz naznaku struke u odgovarajućoj oblasti obrazovanja, na način i pod uslovima kako je utvrđeno opštim aktom visokoškolske ustanove.