Navigacija
Viber X logo

Podrška Univerziteta kampanji „Muškarci u borbi protiv muškog nasinja nad ženama i djevojčicama“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci podržao je kampanju „Bijela vrpca“ - „Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad  ženama i djevojčicama i kampanju „ Život bez nasilja“ koje provodi Gender centar Vlade Republike Srpske, te su tim povodom  muškarcima zaposlenim na Univerzitetu podijeljene bijele vrpce.

Podrška Univerziteta kampanji „Muškarci u borbi protiv muškog nasinja nad ženama i djevojčicama“

Nošenjem vrce u periodu od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava,  oni šalju poruku javnosti da se zalažu za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.
Da su kampanje koje Gender centar kontinuirano provodi u Republici Srpskoj i te kako  potrebne govore i podaci da su u proteklih 13 godina ubijene 73 žene-žrtve partnerskog ili porodičnog nasilja, da je u periodu 2007-2013. godine u sigurne kuće smješetena 821 žena i 994 djece, te da je od 2005-2013. godine evidentirano 28.421 poziva na SOS liniji 1264, od kojih je 98 % žrtava nasilja ženskog pola.

Podrška Univerziteta kampanji „Muškarci u borbi protiv muškog nasinja nad ženama i djevojčicama“   Podrška Univerziteta kampanji „Muškarci u borbi protiv muškog nasinja nad ženama i djevojčicama“

Takođe anketa koju je proveo Gender centar pokazala je da je 47,3 % od ukupno 1187 ispitanih žena u RS tokom svog života bilo izloženo jednom od oblika rodno zasnovanog nasilja, što sve skupa nameće potrebu provođena  aktivnosti u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.