Navigacija
Viber X logo

Svečano otvorena zgrada Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nova zgrada Fakulteta političkih nauka

U ponedjeljak, 21. oktobra svečano je otvorena zgrada Fakulteta političkih nauka  Univerziteta u Banjoj Luci.

Gosti na otvaranju Fakulteta političkih nauka

Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ugledni gosti  iz akademskog i političkog života RS, između ostalih i predsjednik i premijer RS, ministri u vladi RS, rektor i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci, kao i predstavnici Univerziteta i Fakulteta političkih nauka u Beogradu, predstavnici konzulata Srbije i ambasade Rusije i mnogi drugi.

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Nenad Kecmanović

Prisutne goste pozdravio je dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Nenad Kecmanović, te tom prilikom podsjetio u kakvim je uslovima Fakultet radio kada je osnovan. „Danas slavimo useljenje najmlađeg fakulteta UNIB u novu zgradu sagrađenu po najvišim visokoobrazovanim, bolonjskim standardima.
Ipak treba da se prisjetimo minulih godina tokom kojih je FPN bio faktički jedini fakultet na Univerzitetu koji nije imao nijednu svoju učionicu. Kao podstanari na Filozofskom fakultetu, učionice smo pozajmljivali i na još desetak fakulteta u kampusu i izvan njega. Nastava se odvijala u popodnevnim i večernjim časovima, kada su matični fakulteti mogli da nam ustupe svoje prostorije. Ne znam je li bilo komplikovanije napraviti raspored ili ga realizovati. Studenti i nastranici su više vremena provodili hodajući između više od deset lokacija, nego na nastavi.  Ipak sve je nekako funkcionisalo“, istakao je dekan Kecmanović.
I u takvim uslovima, pojasnio je, FPN je uspješno proveo mnoge naučne i pedagoške aktivnosti, poput relicenciranja postojećih trogodišnjih u četvorogodišnje studije, licenciranja novih studijskih programa na osnovnim i master studijima, te osnivanja prvog časopis za političke nauke u RS „Politeja“. Takođe uvedena je elektronska studentska služba, organizovana Diplomatska akademija, sklopljeni su ugovori sa uglednim beogradskim Institutom za međunarodnu politiku i privredu i čuvenom moskovskom Diplomatskom akademijom, te registrovan Institut za društvene nauke.
Dekan Kecmanović nije propustio priliku da naglasi da je u mnogim svojim aktivnostima Fakultet imao svesrdnu podršku FPN-a iz Beograda. Da bi se studentima omogućila kvalitetna nastava, angažovani su najugledniji, uglavnom gostujući profesori i predavači, ali je Fakultet istovremeno predano radio na osposobljavanju vlastitog kadra. 

Gosti na svečanom otvaranju Fakulteta političkih nauka

Uporedo sa svim navedenim aktivnostima, ušlo se i u projekat izgradnje nove zgrade: „Uz nesebičnu podršku predsjednika RS Milorada Dodika, te uz naše veliko individualno i kolektivno angažovanje, nova zgrada je postala stvarnost. Tome je prethodio ogroman posao, a samo za pribavljanja brojnih odobrenja, rješenja i saglasnosti bilo je potrebno više od godinu dana mukotrpnog rada “, istakao je dekan zahvalivši se još jednom svojim saradnicima na Fakultetu, prvenstveno prodekanima i sekretaru na ogromnom doprinosu na realizaciji ovoga, ali i brojnih drugih projekata na FPN.

Rektor prof. dr Stanko Stanić

U ime Univerziteta, prisutnim se obratio rektor UNBL prof. dr Stanko Stanić, čestitajući  rukovodstvu, nastavnicima i studentima FPN useljenje u novi objekta, te poželjevši im  uspjeh  u budućem radu.
Rektor se posebno zahvalio predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku kao idejnom tvorcu ne samo objekta FPN-a, nego i pokretanja Fakulteta, na kontinuiranoj podršci, kao i Vladi RS.

Podsjećajući da „živimo u vremenu koje od svakog od nas traži više rada i odgovornosti u onome što se zove rješavanje svakodnevnih zadataka i izgradnja onoga što čini sadašnjost i što želimo da čini budućnost RS“, rektor je istakao da je u tom smislu posebna odgovornost akademske zajednice : „ FPN je i u proteklom periodu pokazao da je svjestan te odgovornosti i uloge. Vjerujem da će studenti FPN u novim uslovima ostvariti još bolje rezultate i da će biti sposobni da odgovore ovom zadatku“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

  Uslijedilo je potom obraćane predsjednika RS Milorad Dodik koji je naveo da osjeća posebno lično zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, pogotovo ako se ima u vidu  vrijeme u kome je donesena odluka da se krene u cijelu priču .“ Uradili smo ovaj objekat u trenutku kada sasvim sigurno ima dosta onih koji bi rekli da smo mogli naći bolje mjesto na kome bi potrošili ove pare. Međutim, ja sam uvijek polazio od toga da jedno društvo ako hoće da pokaže svoju odgovornost treba da je pokaže prema sistemu obrazovanja.
Ponosan sam što sam bio dio timova  koji su radili na stvaranju organizacionih i drugih pretpostavki ovog Univerziteta. Mogu slobodno reći da smo uspjeli, da smo pobijedili na domaćem terenu, a pobjeda se zove izgradnja univerziteta. Sada nam trebaju regionalne obrazovne pobjede , da budemo prepoznatljivi i priznati i izvan granica RS. Uvjeren sam da je bez ovakvih materijalnih pretpostavki  to teško ostvariti“, istakao je predsjednik RS dodajući da je izgradnja zgrade ovog fakulteta značajna ne samo za obrazovanje i nauku, nego i za predstavljanje Republike Srpske i Banjaluke u svijetu.

Tokom svečanosti povodom otvaranja nove zgrade  FPN-a prikazan je i film o Fakultetu političkih nauka, a najzaslužnijim za izgradnju zgrade FPN-a uručene su plakete i zahvalnice Fakulteta.