Navigacija
Viber X logo

Seminar sa partnerima iz Švedske na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Švedskog savjeta za visoko obrazovanje i Nacionalne TEMPUS kancelarije u Sarajevu , dana 7. 10.2013. godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu počeo je dvodnevni seminar u cilju uspostavljanja kontakata između visokoškolskih ustanova u Švedskoj i onih sa područja Zapadnog Balkana.

Swedish-Western Balkans Contact Seminar in Sarajevo

U radu seminara učestvuje oko 40 predstavnika visokoškolskih ustanova i državnih agencija koji se bave pitanjima visokog obrazovanja iz Švedske, te predstavnici svih javnih i velikog broja privatnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti i agencija koje se bave pitanjima visokog obrazovanja. Univerzitet u Banjoj Luci na ovom seminaru predstavljali su prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju i prof. dr Milan Gvero, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.


Učesnici seminara

Tokom prvog dana seminara prezentovane su mogućnosti zajedničke saradnje u oblasti prijavljivanja projekata na predstojećem programu ERASMUS +, koji će finansirati Evropska unija, predstavljen je program međunarodne akademske razmjene Linnaeus-Palme koji finansira švedska vlada, te program stipendiranja koji obezbjeđuje Švedski institut, državna agencija pri Ministarstvu inostranih poslova Švedske.
Učesnici seminara su dobili veoma korisne informacije o sistemu visokog obrazovanja u Švedskoj, o izazovima sa kojima se suočavaju visokoškolske ustanove, te načinima njihovog prevazilaženja.

U međusobnim kontaktima, iskazana je spremnost i interes za saradnju koja će se realizovati u mjesecima koji slijede.

Korisni podaci o visokoobrazovnom sistemu u Švedskoj, te drugim temama o kojima je bilo riječi na seminaru, mogu se dobiti na:

www.uhr.se
www.utbyten.se