Navigacija
Viber X logo

Prošireni kolegijum UNBL razmatrao Prijedlog pravilnika o oblastima obrazovanja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na sjednici Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci održanoj 15. oktobra 2013. razmatran je Prijedlog pravilnika o oblastima obrazovanja koji je uradilo Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS i  dostavilo Univerzitetu, uz molbu da pomenuto tijelo da svoje prijedloge i sugestije na predloženi tekst.

Prisutni članovi Proširenog kolegijuma na sjednici su iznijeli niz primjedbi na Prijedlog pravilnika. Najviše primjedbi odnosilo se na član četiri koji se tiče  izbora u zvanja, te na definisanje oblasti obrazovanja i užih oblasti obrazovanja gdje je, po ocjeni članova Kolegijuma koji su učestvovali u raspravi, pokazano elementarno nepoznavanje i nerazlikovanje  oblasti obrazovanja i užih oblasti obrazovanja, što je za fakultete neprihvatljivo.

Uz komentar da je ovim propustima vjerovatno značajno doprinio loš prevod dokumenta Ujedinjenih nacija koji se odnosi na klasifikaciju oblasti obrazovanja i napomenu da raniji prijedlozi i sugestije  koji su slati na adresu Ministarstva u Prijedlogu pravilnika nisu uvaženi, članovi Proširenog kolegijuma su se složili da bi bilo loše kada bi pomenuti pravilnik bio usvojen u prvobitnom obliku, te da su stoga neophodne njegove izmjene.

Nakon diskusije, jednoglasno je donesen zaključak da svi fakulteti Univerziteta, koji to do sada nisu uradili, najkasnije do petka 17. oktobra, dostave Univerzitetu svoje prijedloge izmjena teksta pravilnika. Poslije toga, rektor UNBL će naredne sedmice formirati četiri radne grupe koje će dobiti zadatak da objedine i uobliče  dobijene prijedloge, odnosno da vide da li eventualno ima  nekih preklapanja i sukobljavanja u stručnim prijedlozima sa fakulteta, nakon čega bi taj prijedlog izmjena bio upućen Ministarstvu.

Na  istoj sjednici Proširenog kolegijuma na dnevnom redu se našao i Pravilnik o dodjeli priznanja i nagrada Univerziteta, te je zaključeno da će rektor Univerziteta na osnovu pristiglih sugestija i primjedbi napraviti novi tekst koji bi, uz uvažavanje eventualnih sugestija članova Proširenog kolegijuma,  bio upućen Senatu na razmatranje do naredne sjednici ovog tijela.