Navigacija
Viber X logo

Praćenje provođenja aktivnosti iz TEMPUS projekata BioEMIS, NETREL i EUREQA, Sastanci sa predstavnicima Izvršne agencije (EACEA) i TEMPUS kancelarije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U sklopu aktivnosti na TEMPUS projektima pod nazivom ''Studije iz bioinžinjerstva i medicinske informatike'', skraćeno BioEMIS (530423-TEMPUS-1-2012-1-UK-TEMPUS-JPCR), ''Mreža za obrazovanje i trening za državne laboratorije iz ekološke oblasti'', skraćeno NETREL (530554-TEMPUS-1-2012-1-SK-TEMPUS-JPHES) i ''Jačanje univerziteta u vršenju dužnosti osiguranja kvaliteta'', skraćeno EUREQA (530631-TEMPUS-1-2012-1-BE-TEMPUS-JPGR), 23. i 24. oktobra 2013. godine, na Univerzitetu u Banjoj Luci, održani su radni sastanci partnera iz Bosne  i Hercegovine koji učestvuju u sva tri TEMPUS projekta, sa predstavnicima Izvršne agencije (EACEA) g-đicom Piia Heinämäki i g-đicom Belen Enciso i direktorom Nacionalne TEMPUS kancelarije (NTK) u Bosni i Herecgovini g. Suadom Muhibićem i njegovom saradnicom g-đom Aidom Marić.

Radni sastanci partnera iz BiH koji učestvuju u sva tri TEMPUS projekta

 U okviru ove posjete, pored sastanaka sa partnerima iz Bosne i Hercegovine koji su partneri u navedena tri TEMPUS projekta, predstavnici Izvršne agencije i Nacionalne TEMPUS kancelarije, održali su radne sastanke sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Stankom Stanićem, prorektorom za međunarodnu saradnju, prof. dr Valerijom Šaulom, prorektorom za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Simom Jokanovićem, dekanom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Brankom Dokićem, prodekanom za naučno-istraživački rad Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, doc. dr Zoranom Đurićem, prodekanom za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, doc. dr Brankom Blanušom, dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Rajkom Gnjatom i prodekanom za naučno-istraživački rad Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Goranom Trbićem.

Radni sastanak sa dekanom i prodekanom Elektrotehničkog fakulteta

Radni sastanak sa predstavnicima fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Na radnim sastancima sa rukovodstvom Univerziteta u Banjoj Luci predstavnici Izvršne agencije i Nacionalne TEMPUS kancelarije razgovarali su o TEMPUS projektima koji se trenutno realizuju na UBL-u, značaju svih do sada realizovanih TEMPUS projekata, te doprinosu izgradnji i jačanju kapaciteta UBL-a, kao i o novom programu Erasmus+ koji će zamijeniti TEMPUS program, od 2014. godine.

Radni sastanak u okviru BioEMIS projekta

Pored Univerziteta u Banjoj Luci, partneri u BioEMIS projektu su: Univerzitet u Birmingemu (Velika Britanija), Univerzitet Pjer i Marija Kiri, Pariz (Francuska), Univerzitet u Mariboru (Slovenija), Univerzitet tehnologije, Tampere (Finska), Univerzitet u Beogradu, Univerzitet odbrane, Beograd, Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Crnoj Gori, Podgorica, Cikom Informatical Eng.Ltd., Podgorica (Crna Gora), Klinički centar Kragujevac, Kragujevac (Srbija), Institut "Dr Simo Milošević", Igalo (Crna Gora), Vojnamedicinska akademija, Beograd (Srbija), Ljekarska komora Crne Gore, Podgorica (Crna Gora), Ministarstvo nauke i sporta Crne Gore, Podgorica (Crna Gora), Narcissus, Niš (Srbija), Nites, Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Ortodent, Niš (Srbija), Ortokon, Niš (Srbija) i Ljekarska komora Srbije, Beograd (Srbija).
Cilj BioEMIS-a je razvoj i realizacija interdisciplinarnog nastavnog programa u oblasti bioinžinjerstva i medicinske informatike na univerzitetima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Koordinator BioEMIS projekta je Univerzitet u Birmingemu (Velika Britanija), a više detalja o projektu, partnerima i aktivnostima vidjeti na: http://www.bioemis.etfbl.net/pocetna.html

Radni sastanak u okviru NETREL projekta

Pored Univerziteta u Banjoj Luci, partneri u NETREL projektu su: Slovački Univerzitet tehnologije iz Bratislave  (Institut za analitičku hemiju) – koordinator, Masarik Univerzitet iz Češke Republike (RECETOX Center),  Univerzitet u Portsmutu, Velika Britanija (Prirodno-matematički fakultet), Univerzitet u Novom Sadu, (Fakultet tehničkih nauka), Univerzitet u Beogradu (Hemijski fakultet) i Univerzitet u Sarajevu (PMF).
Inače, NETREL projekat ima za cilj obuku istraživača i eksperata u Srbiji i Bosni i Hervegovini na polju interdisciplinaranih analitičkih sistema neophodnih za monitoring, procjenu i upravljanje toksičnim polutantima u zemljama Zapadnog Balkana.

Radni sastanak u okviru EUREQA projekta

Pored Univerziteta u Banjoj Luci, partneri u EUREQA projektu su: Univerzitet Fan S. Noli, Albanija, Skadarski univerzitet Luiđ Guraki, Albanija Univerzitet u Tirani, Albanija, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina, Univerzitet u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Univerzitet u Prištini, Kosovo*, Univerzitet u Prizrenu, Kosovo*, World University Service – Kosova, Kosovo*, Evropsko udruženje univerziteta, Dablinski univerzitet, Irska, Politehnički institut u Portu, Portugalija, Univerzitet u Roskildeu, Danska, Univerzitet Istočne Finske, Finska, Univerzitet u Gracu, Austrija, Univerzitet u Ljubljani, Slovenija i Univerzitet umjetnosti u Hagu – Kraljevski konzervatorijum, Holandija.
Projekat EUREQA ima za cilj da sa univerzitetima na Zapadnom Balkanu podijeli značajno iskustvo i znanje EUA i univerziteta u državama članicama EU u razvijanju efikasnih sistema internog osiguranja  kvaliteta, prilagođenih različitim nacionalnim i institucionalnim kontekstima.
Koordinator EUREQA projekta je Evropsko udruženje univerziteta (EUA), a više detalja o projektu, partnerima i aktivnostima vidjeti na:
http://www.eureqa-tempus.eu/

Cilj sastanaka je bio da predstavnici Izvršne agencije i NTO utvrde da su projektne aktivnosti realizovane u skladu sa postojećim pravilima i sa projektnim zadacima koji su odobreni za finansiranje od strane Evropske unije tj. njene nadležne Izvršne agencije.