Navigacija
Viber X logo

Poruka dobrodošlice rektora Univerziteta studentima upisanim u prvu godinu studija u školskoj 2013/2014. godini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte


Rektor prof. dr Stanko Stanić Cijenjene koleginice i kolege, studenti generacije 2013/2014. godine, najiskrenije progovaram  kada vam, u ime svih profesora, asistenata i administrativnog osoblja Univerziteta, prenosim riječi dobrodošlice na Univerzitet u Banjoj Luci.

Govoreći vam još jednom dobro došli, ubijeđen sam da će ovi prvi akademski koraci koje pravite na  našem Univerzitetu upravo danas, 30. 09. 2013, ovaj dan smjestiti u grupu onih datuma kojih ćete se dugo sjećati.

Koleginice i kolege, brucoši, vi koji ste stekli indeks našeg Univerziteta  u julu ili septembru 2013. godine, ostaćete poznati i po tome što ste 38. generacija koja se upisuje na studijske programe Univerziteta u Banjoj Luci. Tim činom, činom upisa, vi ste postali  članovi velike porodice od 17000 studenata i 1000 profesora i asistenata, porodice koja se zove Univerzitet u Banjoj Luci.

Cijenjene koleginice i kolege, prihvatite spoznaju da studije na vašim fakultetima zahtijevaju od vas izuzetan napor, radi čega je potrebno da dosadašnje  navike udžbeničkog učenja i pamćenja nastavne građe što prije zamijenite istinskim studiranjem, odnosno iščitavanjem više naslova i izvora na temu jednog problema. Jer, davno je rečeno da čovjek može da izdrži sve samo ako razumije zašto (Niče); što drugim riječima kazano, znači da smo sposobni kumulirati mnoštvo činjenica, zaključaka, rješenja, stavova i slično o brojnim problemima samo pod uslovom da im možemo  naći logičko opravdanje za prihvatanje.

Drugačije, nužno je da shvatite što prije da su velike količine podataka, koje rapidno rastu, samo preduslov za ono bitno - za njihovo proučavanje, kritičko tumačenje i izvlačenje opštih zakonitosti.

Imajmo na umu da svako nastojanje zadržavanja brojnih pojedinačnih podataka o nečemu bez njihovog smještanja u opštu  zakonitost, znači  isto što i galopirati, a kretati se u pogrešnom pravcu. Ne rasipajmo svoju  energiju do te mjere  neracionalno.

Generacijo školske 2013/2014. godine, poručujem vam: trudite se da budete upamćeni  od savremenika po uspravnosti i poštenju, po onim vrijednostima koje su vječne, bez obzira  u kojoj mjeri nas savladao duh potrošačkog društva.

Naučite već sada, na prvom koraku univerzitetskog druženja, poštovati veliko načelo skromnosti i shvatanja svoje prave, a ne lažne mjere. Jer, samo tako izbjeći ćete u životu da postanete žrtve one potkupljivosti, korupcije i nemorala, koji se tako lako useljava u ljude, a jednom nastanjen ostavlja pustoš.

Kratko rečeno, želim vam da u svemu budete bolji od nas - svojih profesora, da svoje prethodnike nadmašite i da dostignete one spoznaje  iz nauke i struke koje mi nismo ili mogli ili znali.

Na taj način saopštena želja starijih vama brucošima, za vas je čitav radni program dovoljno obiman da vam ispuni ne samo četvorogodišnje življenje pod okriljem Univerziteta; i više od toga, program za čitav život  u kome ćete polagati i teže i odgovornije ispite od ovih koje vam fakultet donosi.

Na kraju, u ime svih vaših profesora i asistenata mogu da vam obećam  da ćemo se truditi da ne iznevjerimo vaša očekivanja. Učinićemo sve ono što je u našim sposobnostima, našem znanju i našoj moći, da vam pomognemo, da podržimo sve vaše vrijednosti. Za ovu kuću, vi kao studenti ne predstavljate redni broj sa upisne liste, već ličnosti koje zrače individualnim vrijednostima. Vaši profesori i asistenti pozivaju vas da budete aktivni učesnici nastavnog  i nenastavnog procesa na fakultetu i Univerzitetu, jer mi smo se okupili da bi zadovoljili vaše potrebe i želje, da bismo iz vaše aktivne uloge promovisali i ohrabrili vaše ideje; da bismo vas isprovocirali , u pozitivnom smislu, da ne radite samo ono što se od vas traži, jer u takvim situacijama čovjek liči na roba.

Odnosno, mi vaše starije kolege prihvatamo da se u ovoj kući, kako bi narod kazao „sve vrti oko vas“; mi iskreno želimo da vi doživljavate  ovu kuću, ovaj Univerzitet kao svoj drugi dom u koji uvijek , puni unutrašnjeg duševnog zadovoljstva, ulazite i zadržavate se da bi izašli obogaćeni novim ljudskim i stručnim vrijednostima.

Naša je želja da u vama otkrijemo svoje sabesjednike i saradnike. Tražeći  razumijevanje za vaše sopstvene misli i ideje, založite se istim žarom za ravnopravnost onih koji se sa vama ne slažu. Samo u ravnopravnosti dijaloga moguće je unaprijediti ljudsku misao i spriječiti da je laž i pragmatističko licemjerje ponize.

I posve na kraju, drage koleginice i kolege, ja vas molim za saradnju, dijalog i interakciju u nastavnom i nenastavnom procesu, jer samo tako, sva iskušenja i neizvjesnosti, na koje ćete sigurno nailaziti, možete dočekati i rješavati  razumno i tolerantno, osposobljeni da obogatite svoju zajednicu. To dalje znači da ćete  biti spremni živjeti za nešto veće, a kažu, život, upravo tada, smisla ima.

Srećno vam bilo, poštovane koleginice i kolege, brucoši.

U Banjoj Luci, 30. 09. 2013. godine                                                  

Rektor
Prof. dr Stanko Stanić