Navigacija
Viber X logo

U SARADNJI SA CENTROM ZA DEMOKRATIJU UNIVERZITETA U CIRIHU ODRŽAN SEMINAR na temu «Izazovi demokratije u multikulturalnim društvima»

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U subotu 15.06.2013. godine Univerzitet u Banjoj Luci je bio domaćin cjelodnevnog seminara za studente nekoliko javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini koji će učestvovati u radu jednosedmične ljetne škole u Cirihu od 12-17.08.2013. godine na temu «Izazovi demokratije u multikulturalnim društvima».

Ljetna škola u Cirihu, kojoj je prethodila Zimska škola u Neumu, održava se u organizaciji Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Univerziteta u Cirihu i njegovog Centra za demokratiju, koji je lociran u švajcarskom gradu Arauu (Aarau). U radu zimske/ljetne škole učestvuje i šestoro studenata prvog i drugog ciklusa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Prof. dr Florian Bieber

Seminar se fokusirao se na pitanje ustavnih promjena u podijeljenim društvima. Uvodničar i voditelj seminara bio je prof. dr Florijan Biber (Florian Bieber), direktor Centra za Jugoistočne studije Univerziteta u Gracu.

Prof. dr Bieber sa studentima

Program seminara je obuhvatio i simulaciju, tokom koje su studenti igrali uloge političkih aktera koji međusobno pregovaraju o potrebama, mogućnostima i načinu provođenja ustavnih promjena.

Skup je pozdravila prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, koja je podsjetila na podatak da su Univerzitet u Banjoj luci i Univerzitet Karl Franc u Gracu ugovorni partneri od 19.06.2012. godine, te se gostovanjem profesora Bibera, kao i učešćem studenata i akademskog osoblja Univerziteta u Banjoj Luci u programu razmjene Erasmus Mundus Join EU-SEE, koji koordiniše Univerzitet u Gracu, doprinosi ostvarenju ciljeva i aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji.