Navigacija
Viber X logo

Sastanak ministara iz oblasti nauke

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Početkom juna 2013. godine u Sarajevu je održan sastanak ministara nadležnih za oblast nauke u BiH na kojem su razmjenjene informacije o strateškim dokumentima za oblast nauke na nivou svih ministarstava, implementaciji zakona, statistici u oblasti nauke i mogućnostima za unapređenje koordinacije.

Ministri su se obavezali na unapređenje mehanizama koodinacije između ministarstava kroz redovne sastanke ministara i pomoćnika koji vode resor nauke, založili su se za jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti nauke na svim nivoima i uspostavljanje bolje saradnje sa univerzitetima. Ministri nadležni za nauku snažno se zalažu za promjenu shvatanja nauke, te ističu da ulaganje u ovu oblast nije potrošnja, nego investicija. Založili su se za medijsku afirmaciju nauke i redovno objavljivanje statističkih podataka vezanih za nauku u BiH.

Ministri su izrazili opredjeljenost za ostvarivanje cilja prema kojem bi BiH do 2015. godine izdvajala 1% bruto društvenog proizvoda za nauku.

Na sastanku je razmotreno učešće BiH u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj. Ministri nadležni za nauku na kantonalnom, entitetskom i nivou BiH zaključili su da treba povećati efikasnost u povlačenju sredstava evropskih fondova i podržali inicijativu da BiH uputi pismo interesa za ulazak u novi program Evropske unije HORIZON 2020.

Više informacija na:
http://ncp.ba/ba/odrzan-sastanak-ministara-nadleznih-za-oblast-nauke-u-bih.aspx