Navigacija
Viber X logo

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci počela dvodnevna Međunarodna konferencija italijanista

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Preko stotinu učesnika iz sedamnaest različitih država sa četiri kontinenta, okupilo se na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji koju organizuje Studijski program italijanskog jezika i književnosti i srpskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Balkansko udruženje italijanista, sa sjedištem u Banjoj Luci.

Ovo je peta konferencija koja se na Univerzitetu u Banjoj Luci održava redovno od 2008. godine, a ove godine predstavlja i poseban doprinos obilježavanju desetogodišnjici uspješnog rada Studijskog programa za italijanski jezik i književnost i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Međunarodna konferencija italijanista

Konferencija nosi simboličan naslov «CHERNARUS-Ai margini-Fra i margini-Oltre i margini». Tokom rada Konferencije, osim učesnika iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, stručnjaci iz oblasti italijanske filologije i lingvistike sa univerziteta iz Albanije, Brazila, Indije. Italije, Kanade, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske, Holandije, Hrvatske i Češke će izlagati svoje radove i diskutovati o aktuelnim pitanjima stanja humanističkih nauka i humanistike uopšte.

Međunarodna konferencija italijanista
Skupu su se prigodnim pozdravnim riječima obratili g-đa Ilarija Ranjoni (Ilaria Ragnoni), drugi sekretar u Ambasadi Republike Italije u Bosni i Hercegovini, prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr Danilo Kapaso (Danilo Capasso), šef Studijskog programa za italijanski jezik i književnost i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Međunarodna konferencija italijanista
Konferenciju je i ove godine, pored Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i Grada Banja Luka, značajno podržala ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini, na čelu sa ambasadorom Nj.E. g. Raimondom De Kardonom (Raimondo De Cardona).