Navigacija
Viber X logo

Posjeta partnerskim univerzitetima u Srbiji i Bugarskoj

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić i prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula prisustvovali su nizu manifestacija organizovanih od strane partnerskih univerziteta u Srbiji i Bugarskoj.

Dana 09.5.2013. godine u okviru posjete Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), povodom proslave sedam godina od osnivanja tog univerziteta, obnovljeni su kontakti sa partnerskim univerzitetima iz Beograda, Novog Sada, Skopja, Sarajeva, Tuzle i drugih, a uspostavljeni kontakti sa potencijalnim partnerima iz drugih država, čiji predstavnici su prisustvovali proslavi dana DUNP-a.

U periodu od 10-12-5.2013. godine delegacija Univerziteta u Banjoj Luci prisustvala je obilježavanju 50 godina rada i razvoja Univerziteta «Sv. Ćirilo i Metodije» iz Velikog Trnova u Bugarskoj.

Posjeta Univerzitetu «Sv. Ćirilo i Metodije» iz Velikog Trnova u Bugarskoj

Ovaj univerzitet je ugovorni partner univerziteta u Banjoj Luci od 1995. godine, a kao znak zahvalnosti za uspješnu saradnju i rezultate u akademskoj razmjeni, posebno u oblasti jezika, istorije umjetnosti, prava i socijalnog rada, Univerzitet «Sv. Ćirilo i Metodije»u Velikom Trnovu je Univerzitetu u Banjoj Luci dodijelio posebnu plaketu.

Priznanje Univerzitetu kao znak zahvalnosti za uspješnu saradnju

Posjeta Velikom Trnovu uključivala je i učešće rektora i prorektora Univerziteta u Banjoj Luci u radu međunarodnog naučnog skupa na temu «Visoko obrazovanje-Svijet bez granica», prisustvo svečanoj akademiji, ceremoniji dodjele priznanja za uspješnu  saradnju, svečanu šetnju gradom i polaganju vijenaca ispred statue Svetih apostola Ćirila i Metodija, te statue nekadašnjeg bugarskog patrijarha Jeftimija, koje se nalaze na platou ispred Univerziteta, kao i obilazak istorijskih i kulturnih spomenika koji se nalaze u Velikom Trnovu i njegovoj okolini.  Rektor i prorektor Univerziteta u Banjoj Luci su se, tokom boravka u Velikom Trnovu  sastali sa predstavnicima različitih univerziteta sa kojima saradnja već postoji ili se planira: Univerziteta u Nišu, Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skopju, Erazmus visoke škole iz Brisela, Univerziteta u Zadru, Univerziteta iz Jene (Njemačka), Univerziteta Trakya iz Turske, Nacionalnog pedagoškog univerziteta Abai Kazakh iz Kazahstana, univerziteta iz Ukrajine, Bjelorusije, Ruske Federacije, Kine, SAD, Slovačke i drugih država.

Posebno su razmotrene mogućnosti većeg uključenja studenata u već postojeći program saradnje između dva univerziteta u oblasti filologije,  a posebno srpskog i bugarskog jezika i književnosti, o čemu je razgovarano sa doc. dr Cenkom Ivanovom (Tsenka Ivanova), rukovodiocem Katedre slovenske jezike i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta Veliko Trnovo.
Više informacija o Univerzitetu«Sv. Ćirilo i Metodije» iz Velikog Trnova možete naći na www.uni-vt.bg