Navigacija
Viber X logo

Balkanska stipendija za novinare

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Iskusni novinari iz Albanije,Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore,Rumunije i Srbije pozvani su da se prijave na sedmi konkurs pod nazivom Balkanske stipendije za izvrsnost u novinarstvu.

Deset izabranih novinara će dobiti sredstva i profesionalnu podršku za istraživanje novinarskih priča na temu INTEGRITETA. Davaoci stipendije očekuju da najbolji prijedlozi u ovoj širokoj temi prepoznaju konkretne priče o relevantnim i aktuelnim fenomenima, i da ih stave u regionalni i evropski kontekst.

Novinari koje izabere nezavisna međunarodna komisija primiće stipeniju u iznosu od 2.000 evra,dodatni fond od 2.000 evra za troškove putovanja i istraživanja, rad sa iskusnim urednikom i prisustvo međunarodnim seminarima.

Nezavisna komisija izabraće i tri najbolja članka nastala kao rezultat programa, za koje su osigurane nagrade od četiri, tri i hiljadu evra. Novinarska istraživanja će biti objavljena na engleskom i lokalnim jezicima u istaknutim regionalnim i svjetskim medijima.

Po završetku programa stipendiranja, novinari postaju članovi Alumnimreže za izvrsnost u novinarstvu,koja omogućuje povezivanje sa istaknutim regionalnim i svjetskim novinarima,promociju njihovog rada, stručnu podršku i dalja sredstva za istraživanje i putovanja.

Program stipendiranja je pokrenut 2007. godine od strane Robert Bosch Stiftung i ERSTE fondacije, u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom, sa ciljem promovisanja izvrsnosti u novinarstvu i prekograničnog izvještavanja.

Rok za apliciranje je 5. mart, 2013. godine.

Formular za apliciranje, smjernice i dalje informacije o stipendiji su dostupni online: fellowship.birn.eu.com


Za više informacija kontaktirajte:

Dragana Žarković Obradović
Program menadžer za stipendiju, BIRN
Gospodar Jevremova 47/III 11000 Beograd, Srbija
Tel/fax: +381 (0)11 65 555 91
e.mail: fellowship@birn.eu.com