Navigacija
Viber X logo

U Sarajevu održana konferencija "Stanje, izazovi i perspektive nauke u BiH"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Vijeća za nauku BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH, a uz podršku Austrijske razvojne agencije, u Sarajevu je 07.12.2012. godine održana konferencija pod nazivom "Stanje, izazovi i perspektive nauke u BiH".

Konferencija "Stanje, izazovi i perspektive nauke u BiH"

Obraćajući se učesnicima konferencije ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović podsjetio je da je, u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovama naučnoistraživačke djelatnosti, 2010. godine donesena Strategija razvoja nauke u BiH sa Akcionim planom za period 2010.-2015. godina.
Među ključnim ciljevima Strategije razvoja nauke BiH je i veće učešće BiH istraživača i institucija u evropskoj naučnoistraživačkoj mreži i Evropskom istraživačkom prostoru.
"U skladu s tim, Ministarstvo civilnih poslova osiguralo je članstvo Bosne i Hercegovine u ključnim programima Evropske unije putem kojih se finansira ova oblast. To su Okvirni program 7 (FP7) Evropske unije, te programi KOST i EUREKA.
Za članstvo Bosne i Hercegovine u ovim programima osigurava se značajna finansijska sredstva, međutim, bez obzira na veliki broj organiziranih skupova na kojima su predstavljene mogućnosti ovih programa Evropske unije, ne možemo biti zadovoljni brojem projekata koje je Evropska komisija podržala a u kojima učestvuju subjekti iz Bosne i Hercegovine", rekao je ministar Nović.
Ministar je dodao da je korištenje predpristupnih IPA fondova EU u oblasti istraživanja i inovacija jako značajno za Bosnu i Hercegovinu te da su do sada ova sredstva korištena za jačanje kapaciteta inovacionih centara u Zenici, Mostaru i Banjaluci i uopšte za oblast inovacija. Na konferenciji je naglašeno da je za razvoj održive ekonomije neophodna strateška veza između nauke i istraživanja, inovacija, transfera tehnologija, privrede, obrazovanja i zapošljavanja. Ukazano je da razvoj naučnotehnoloških programa i projekata treba biti u skladu sa zahtjevima strateških ciljeva ekonomskog razvoja zemlje i u skladu sa zahtjevima tržišta regiona.

Izvor: ncp.ba 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2280/2_nauka_.png