Navigacija
Viber X logo

„Baza znanja“ o visokom obrazovanju i istraživanju u regionu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

norglobal herdata logo

U okviru projekta „Evropske integracije u visokom obrazovanju i istraživanju u zemljama Zapadnog Balkana“ (European Integration in Higher Education and Research in the Western Balkans) uspostavljena je regionalna „baza znanja“ (Knowledge Base) koju čine relevantne informacije, podaci, analize, dokumenti i ostali izvori o visokom obrazovanju i istraživanjima u zemljama Zapadnog Balkana. Baza je namijenjena visokoškolskim ustanovama, donosiocima odluka, studentima, stručnjacima i istraživačima, i javnosti uopšte, u regionu i šire.

Bazu čine četiri centralna dijela, i to baza kvantitativnih podataka (Database), baza strateških dokumenata i pravnih akata (Documents), biblioteka u kojoj se skladište postojeće studije, izvještaji i naučni članci (Library), i dio internet stranice koji se odnosi na rezultate istraživanja u okviru ovog projekta (Project results). Internet stranica takođe ima i sekciju za vijesti (In Focus), kao i bazu korisnih linkova kada su u pitanju istraživanja u ovoj oblasti (Links).

Cilj projekta „Evropske integracije u visokom obrazovanju i istraživanju u zemljama Zapadnog Balkana“ je unapređenje kapaciteta institucija u zemljama Zapadnog Balkana za istraživanje u oblasti visokog obrazovanja, a posebno u oblasti analize politika visokog obrazovanja i nauke, kao i doprinos formiranju politika zasnovanih na znanju. Partneri u projektu su:
Institut za pedagoška istraživanja (PFI) i Centar za evropske studije (ARENA), Univerzitet u Oslu, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Sveučilište u Zagrebu, Centar za obrazovne politike (Beograd) i Norveški institut za proučavanje inovacija, istraživanja i obrazovanja (NIFU).

Projekat traje do 2014. godine.

„Baza znanja“ je zamišljena tako da se kontinuirano razvija i dopunjuje novim dokumentima i podacima o sistemima visokog obrazovanja i istraživanja u regionu i kao takva bude javno dostupna. Ukoliko želite da dobijate informacije u projektu putem liste elektornskih adresa, možete se prijaviti putem
www.herdata.org (link na dnu stranice).

Linkovi za hiperlinkovanje (izdvojeni):

Knowledge Base: http://www.herdata.org/

PFI: http://www.uv.uio.no/pfi/english/

ARENA: http://www.sv.uio.no/arena/english/

ZG: http://www.unizg.hr/homepage/

BG FPN: http://www.fpn.bg.ac.rs/en/

COP: http://www.cep.edu.rs/

NIFU: http://www.nifustep.no/English/Pages/default.aspx