Navigacija
Viber X logo

Uspješno realizovan program edukacije mladih

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

„Ulaganje u znanje i ulaganje u mlade ljude investicija je u budućnost“, rekao je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić, u Inovacionom centru Banja Luka, gdje su svečano uručene diplome polaznicima programa edukacije mladih „Studentska praksa u Banjoj Luci – SIBL“.

Ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić

Ministar Komić je ocijenio da je projekat „Studentske prakse u Banjoj Luci“ bio veoma uspješan.

Cilj programa obuke SIBL jeste da omogući učenicima srednjih škola i studentima iz oblasti informacionih tehnologija da tokom njihovih studije steknu praktično iskustvo radeći na konkretnim projektima definisanim od strane lokalnih preduzeća. Praksu je tokom jula pohađalo 47 banjolučkih srednjoškolaca i studenata, a projekat je realizovan uz pomoć kompanija „Lanaco“, „Teleklik“, „Aneks“, „Ultimax“, „Evron“ i „Inova“.

Održana praksa rezultat je saradnje Inovacionog centra Banja Luka sa projektom „Partnerstvo za inovaciju“, koji finansira Američka agencija za međunarodnu pomoć (USAID), a diplome je uručio direktor misije USAID u BiH David J. Barth. On je istakao kako će nastaviti da podržava programe edukacije i podrške pri zapošljavanju mladih uz potrebu naprednih informaciono-komunikacionih tehnologija. „Vlada Republike Srpske opredjeljena je na inovativnost i stalno učenje. Inovacioni centar Banja Luka je mjesto gdje se znanje komercijalizuje“, rekao je ministar Komić i dodao da će studenti lakše doći do zaposlenja nakon ovakvog iskustva.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici banjalučkih državnih i privatnih univerziteta, srednjih škola kao i IT firme partneri na projektu.