Navigacija
Viber X logo

Kočićeva nagrada Jovanu Babiću, "Zmijanjče" Ivani Spasojević

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dobitnik ovogodišnje Kočićeve nagrade koju dodjeljuje Zavičajno društvo "Zmijanje“ Banjaluka je pripovjedač, publicista i novinar Jovan Babić, a nagrada "Zmijanjče“ pripala je Ivani Spasojević, učenici sedmog razreda Osnovne škole "Petar Kočić“- Donji Brodac kod Bijeljine.
 

Proglašenje dobitnika Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče“ za najbolje dječije prozno djelo upriličeno je u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke gdje je održan i književni čas i otvoreno 13. likovno saborovanje "Zmijanje 2012“ na kojem učestvuju slikari iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Govoreći o dobitniku ovogodišnje Kočićeve nagrade, predsjednik žirija Miljko Šindić rekao je da je Jovan Babić svoju novelističku i romanesknu prozu pisao kočićevskim slobodarskim stilom, a faktografiju pretvarao u pripovjednu umjetnost.

On je dodao da je žiri u konkurenciji 22 prijave, od kojih se deset odnosilo na cjelokupno književno stvaralaštvo, a 12 na pojedinačno djelo objavljeno u 2011. godini, žiri jednoglasno donio odluku da Kočićeva nagrada ove godine pripadne Jovanu Babiću.

Babić je rođen u Crnom Lugu kod Bosanskog Grahova 1934. godine, školovao se u Drvaru, Banjaluci, Sarajevu i Novom Sadu. Manji dio radnog vijeka proveo je u prosvjeti, a veći u novinarstvu. Objavio je desetak knjiga.

Ovogodišnjim dobitnicima Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče" čestitao je i predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" iz Banjaluke Nedeljko Čubrilović.

Manifestacija je održana u okviru programa 47. Kočićevog zbora koji će zvanično biti otvoren 19. avgusta.