Navigacija
Viber X logo

Studijska posjeta banjalučkih studenata Sarajevu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Grupa od trinaest studenata i studentkinja banjalučkog Univerziteta boravila je u dvodnevnoj studijskoj posjeti Sarajevu 20. i 21. jula 2012. godine.

Prvog dana posjete grupu mladih Banjalučana, predvođenu koordinatorkom projekta „Ženska strana politike“, u okviru kojeg je realizovana ova posjeta, primile su dr Zilka Spahić-Šiljak i Nejra Nuna Čengić iz Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, koje su predstavile rad Centra i projekte. U nastavku posjete studenti su boravili u Transkulturnoj psihosocijalnoj obrazovnoj fondaciji gdje su sa Aidom Spahić i dr Spahić-Šiljak razgovarali o ženskom mirovnom aktivizmu u BiH, stanju ženskih ljudskih prava u našoj zemlji i rodnoj ravnopravnosti.



Muamer Logo i Nejra Kadić iz Instituta za razvoj mladih „Kult“ govorili su o položaju mladih u BiH, projektima u „Kultu“ i mogućnostima poboljšanja položaja mladih.


Drugog dana posjete u ime Fondacije „Cure“ studente je primila Vedrana Frašto, koja je govorila o feminizmu i ženskom aktivizmu. Arijana Aganović iz Sarajevskog otvorenog centra je ujedno bila i posljednje odredište posjete sarajevskim nevladinim organizacijama prije nego što je grupa studenata i studentkinja nastavila boravak sa obilaskom bogate turističke ponude grada na Miljacki.
Cilj studijske posjete, kao dijela aktivnosti projekta „Ženska strane politike“ je afirmacija koncepta rodne ravnopravnosti kod mladih ljudi i prevazilaženje predrasuda i stereotipa u našem društvu.