Navigacija
Viber X logo

Objavljen poziv za prijavu prijedloga projekata u Sedmom okvirnom programu (FP7)

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 10. jula 2012. godine Evropska komisija je objavila pozive za dostavu prijedloga projekata za istraživanje u Sedmom okvirnom programu (FP7), sa do sad najvećim iznosom po ciklusu – ukupno 8,1 milijardi  €. U ovom ciklusu, biće podržani projekti i ideje koje će podsticati evropsku konkurentnost i uhvatiti se u koštac s pitanjima kao što su zdravlje, zaštita okoline i pronalaženje novih rješenja za rastuće izazove povezane s urbanizacijom i zbrinjavanjem otpada.

Finansiranje je otvoreno za organizacije i preduzeća u svim državama članicama EU i partnerskim zemljama. Pozivi su ciljani, za inovacije i niz društvenih izazova, gradeći time most prema "Horizon 2020" - narednom programu EU za finansiranje istraživanja od 2014 do 2020. godine. Ukupno 4.8 milijardi € je alocirano na tematske istraživačke prioritete. Posebna pažnja će se posvetiti malim i srednjim preduzećima (MSP) u paketu u vrijednosti do 1,2 milijarde €.

Detaljnije informacije o pozivima, zajedno sa relevantnim dokumentima za pripremu prijedloga projekata, nalaze se na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije:

http://ncp.ba/systems/newsletter.ashx?nid=31&uid=dragoljupce1%40yahoo.com&link=http%3a%2f%2fec.europa.eu%2fresearch%2fparticipants%2fportal%2fpage%2ffp7_calls

U slučaju pitanja vezanih za objavljene pozive, određenu tematsku oblast ili uopšteno o programu FP7, molimo da kontaktirate državne kontakt osobe za FP7 (NCP) koje će Vam rado pomoći:

Ammar Miraščija, Državni FP7 koordinator, IDEAS i INCO NCP;
Ammar.Mirascija@mcp.gov.ba

Đorđe Markez, Pravna i finansijska pitanja, Sigurnost, istraživanja za SMP i JRC NCP;
markezdj@teol.net;

Jasna Hivziefendić, ICT i ENERGY NCP;
jasna.hivziefendic@untz.ba

Nina Begović, SSH, INFRASTRUCTURES i SIS NCP;
nina.begovic@unsa.ba;

Katarina Bošnjaković, HEALTH, BIO i ENVIRONMENT NCP;
katarina.bosnjakovic@gmail.com

Danijel Šogorović, NMP, TRANSPORT i SPACE NCP;
danijel.sogorovic@sve-mo.ba

Dalibor Drljača, MOBILITY i REGIONAL NCP;
drljacad@gmail.com

Pored navedenih e-mail adresa možete nam se javiti i na e-mail: info@ncp.ba.

 

Ovim putem Vas obavještavamo da će se u drugoj polovini avgusta i početkom septembra održati niz info dana i radionica vezanih za program FP7.

 

Biše informacija o objavljenim pozivima imate na:   http://ncp.ba/ba/pozivi.aspx