Navigacija
Viber X logo

Na javnim fakultetima u Republici Srpskoj u ponedjeljak su održani prijemni ispiti za upis brucoša, a ukupno 5.292 kandidata “borilo” se za indeks na željenom studiju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na javnim fakultetima u Republici Srpskoj u ponedjeljak su održani prijemni ispiti za upis brucoša, a ukupno 5.292 kandidata “borilo” se za indeks na željenom studiju.

Na Univerzitetu u Banjaluci mjesta ima za 3.777 budućih studenata, a prijemni ispit je polagalo 3.413 kandidata, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planiran upis 3.380 brucoša, a na prijemni je izašlo 1.879 kandidata.

Na banjalučkim fakultetima najveće interesovanje je bilo za Filozofski fakultet, na kojem je odobren upis za 430 studenata, dok je prijemni ispit polagalo 476 kandidata. Najveće interesovanje vladalo je za studij psihologije, gdje se prijavilo tri puta više kandidata nego što je planiran upis studenata, odnosno njih 125 je polagalo prijemni, a mjesta ima za 35 studenata.

Velika gužva bila je i na Medicinskom fakultetu, gdje se prijavilo duplo više kandidata od odobrenog broja studenata. Na ovom fakultetu planiran je upis 210 brucoša, a prijavila su se čak 424 kandidata.

- Najviše kandidata na Medicinskom fakultetu bilo je na smjeru Medicina, i to 214, te Farmaciji, gdje se za indeks borilo njih 103, a po planu može da se upiše samo 50 studenata - kazali su na Univerzitetu u Banjaluci.

Interesantno je da je ove godine, za razliku od prethodnih, na pravu i ekonomiji bilo manje kandidata nego što je planirano da bude upisano.

Tako je na banjalučkom Ekonomskom fakultetu prijemni ispit polagalo 240 kandidata, a planiran je upis 400 brucoša. Manje kandidata od planiranog broja bilo je i na Pravu, gdje je test pisalo 351, iako ima 460 slobodnih mjesta.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje ima mjesta za 625 studenata prijemni ispit je polagalo 413 kandidata.

Najmanje gužve bile su na Rudarskom fakultetu, gdje je prijemni ispit polagalo samo 37 svršenih srednjoškolaca, i na Mašinskom fakultetu, gdje je test pisalo 68 kandidata, iako ima mjesta za 210 studenata. Jednog kandidata više imao je Šumarski fakultet, odnosno 69, na kojem je odobren upis 65 studenata.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu najviše kandidata je bilo na Filozofskom fakultetu, i to 335, te na Medicinskom fakultetu Foča, gdje su na prijemni izašla 272 kandidata.

Manje zainteresovanih u odnosu na planirani broj bilo je na ekonomiji, gdje je u Palama prijemni ispit polagalo 61, a u Brčkom samo 40 kandidata.

Najmanje zainteresovanih, ipak, bilo je na Mašinskom fakultetu, na kojem je od ukupno 120 odobrenih slobodnih mjesta na prijemni izašlo samo 34.

Rezultate prijemnog ispita kandidati će saznati već sutra, dok će upis onih koji su uspjeli da ga polože biti organizovan od 9. do 14. jula.

Drugi upisni rok organizovaće sve visokoškolske ustanove, koje u prvom upisnom roku ne upišu planirani broj studenata.

Prijavljivanje kandidata počinje 27. avgusta, a završava 31. avgusta, dok će polaganje prijemnog ispita biti organizovano 3. septembra. Upis primljenih kandidata sprovodiće se od 10. do 14. septembra.

Srednje škole

Svršeni osnovci u Srpskoj koji u prvom upisnom roku nisu uspjeli da upišu neku od srednjih četvorogodišnjih škola imaju još jednu šansu, jer je juče počeo drugi upisni rok.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola u RS Predraga Damjanovića, najveće interesovanje među đacima vlada za ekonomske škole.

U gimnazijama i medicinskim školama ostalo je tek po petnaestak slobodnih mjesta za drugi upisni rok.

Izvor:
http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Guzve-na-medicini-i-filozofiji/84227.html