Navigacija
Viber X logo

Produžen rok za prijave za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS)

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ovaj program se u našoj zemlji realizuje putem Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, a namijenjen je mladim ljudima koji su već završili univerzitetski studij ili su neposredno pred završetkom studija.

Ovo je program Njemačkog parlamenta koji daje mladim ljudima priliku da radom kod jednog člana Bundestaga, upoznaju njemački parlamentarni sistem i političke procese odlučivanja, te time steknu  praktična iskustva na području parlamentarnog rada. Uključuje studiranje na jednom od tri berlinska univerziteta, te učešće na seminarima njemačkih političkih fondacija, a ukupno trajanje programa je 5 mjeseci.

Usmjeren je na visokokvalifikovane i politički zainteresovane mlade žene i muškarce, koji imaju volju da se nakon završetka programa vrate u svoju domovinu te aktivno i odgovorno kreiraju njenu demokratsku budućnost.

Uslovi:
bosanskohercegovačko državljanstvo;
završen univerzitetski studij;
veoma dobro poznavanje njemačkog jezika;
poznavanje njemačke politike, društva i istorije; studenti ne stariji od 30 godina na početku stipendije.

Stipendija:
450 evra mjesečno;
besplatan smještaj;
troškovi osiguranja i puta.

"Krajnji rok za prijavu je produžen do 31. jula 2012. godine (datum poštanskog pečata)", navodi se na zvaničnoj web stranici Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu.

Sve informacije o raspisanom konkursu bh. apsloventi i zainteresovani mladi mogu dobitiputem web stranice Njemačkog parlamenta, putem  web stranice Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini ili putem mail adrese Udruženja bivših stipendista Bundestaga iz Bosne i Hercegovine: ips.alumni.bih@gmail.com

Izvor: http://www.ues.rs.ba