Navigacija
Viber X logo

Danas počinje "Višegradska staza"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

"Višegradska staza", kulturna manifestacija posvećena književniku Ivi Andriću, zvanično će biti otvorena danas svečanom akademijom u Gradskoj dvorani u Višegradu.

Svečanoj akademiji prethodiće polaganje cvijeća u 12 časova na Andrićev spomenik na Trgu palih boraca, cvijeće će tradicionalno položiti učenici Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada, uz prigodan program.

Zatim će, prema programu manifestacije, u 13 časova u višegradskom Domu kulture biti održan 16. susret bibliotekara RS čiji je organizator Narodna biblioteka "Ivo Andrić" iz Višegrada.

Od 15 do 17 časova biće otvorene izložbe fotografija Zavičajnog muzeja Travnik pod nazivom "Staze, lica i predjeli" i slika sa 18. Međunarodnog likovnog saborovanja "Višegrad 2011". Istovremeno, svoja nova izdanja predstaviće izdavačke kuće "Čigoja štampa" Beograd, "Srpska knjiga" Ruma, "Zavod za udžbenike RS" i "Dabar" Dobrun.

Zvanično otvaranje ove tradiconalne kulturne manifestacije zakazano je za 20 časova kada će početi svečana akademija na kojoj će se prisutnima obratiti načenik opštine Tomislav Popović i ostale visoke zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života RS i BiH.

Besjedu o Andriću na svečanoj akademiji govoriće akademik Radovan Vučković. U umjetničkom dijelu programa učestvuju glumci iz Beograda i Banjaluke Vjera Mujović, Goran Jokić i Aleksandar Stojković.

Muzički dio akademije obogatiće svojim nastupom Merima Njegomir, Bojana i Nikola Peković, braća Teofilović, hor "Srbadija" iz Bijeljine i orkestar Radio-televizije Srbije.

U okviru manifestacije biće održano književno veče na Ćupriji, promocija knjiga i "Prosvjetinog" kalendara, kao i pozorišne predstave za djecu i odrasle.

Manifestacija traje od 8. juna do 7. oktobra 2012. godine kada će biti održan Međunarodni naučni skup o romanu "Na Drini ćuprija" kog organizuju Slavistički institut iz Graca i opština Višegrad. Na naučnom skupu očekuje se prisustvo 110 slavista iz cijelog svijeta.

Ovo je 33. po redu "Višegradska staza", a 20. u Republici Srpskoj.

Akademiju će direktno prenositi Radio Televizija Republike Srpske.

Preuzeto sa: http://www.ues.rs.ba