Navigacija
Viber X logo

Predavanje ambasadora Grčke na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tokom zanimljivog predavanja održanog 21.05.2012. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini, Nj.E. g. Karolos Gadis (Karolos Gadis), govorio je o značaju grčkog jezika u savremenoj kulturi, nauci i tehnologiji.

Grčki jezik se govori od 2000. godine p.n.e., a piše od 15. vijeka n.e. Tokom razdoblja renesanse (period od 14. do 17. vijeka), evropski intelektualci su proučavali grčki jezik, a Evropa je bila pod snažnim uticajem grčkih mislilaca, pjesnika, istoričara, oratora, ljekara antičkog doba, poput: Platona, Aristotela, Demokrita, Homera, Herodota, Tukidida, Hipokrata, Demostena, Plutarha i mnogih drugih.

Ambasador Gadis je podsjetio i na zanimljivu činjenicu da je svjetski poznati profesor lingvistike Dejvid Kristal (David Crystal) okarakterisao engleski jezik kao jedan od «klasičnih jezika», što znači da više od 2/3 njegovog vokabulara potiče iz dva klasična jezika: grčkog i latinskog. Profesor Kristal tvrdi da široka dominacija engleskog jezika jeste uglavnom zbog njegovog miješanog vokabulara i da ga upravo ta činjenica čini poznatim i prihvatljivim i onima koji govore drugim jezicima.

 

Predavanju ambasadora Gadisa, pored nastavnika, asistenata i studenata Univerziteta u Banjoj Luci, prisustvovali su i visoki zvaničnici Republike Srpske: potpredsjednik Republike Srpske, prof. dr Emil Vlajki, ministri u Vladi Republike Srpske: prof. dr Jasmin Komić i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prof. dr Rajko Kuzmanović, te druge ugledne ličnosti iz javnog života Banje Luke i Republike Srpske.