Navigacija
Viber X logo

Održan info dan „Mogućnosti učešća bosanskohercegovačkih institucija i istraživača u FP7“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Informativni dan o temi „Mogućnosti učešća bosanskohercegovačkih institucija i istraživača u FP7“ održan je u utorak, 22. maja 2012. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci. Ovaj događaj organizovalo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Banjoj Luci, a uz podršku Austrijske razvojne agencije.

  

       Info dan pozdravnim obraćanjem otvorio je prof. dr. Simo Jokanović, prorektor za nastavu Univerziteta u Banjoj Luci.


 Austrijska razvojna agencija i Ministarstvo civilnih poslova BiH su podržali osnivanje sistema državnih kontakt tačaka za okvirne programe EU u BiH (NCP FP BiH). Projekat je kreiran tako da podrži integraciju Bosne i Hercegovine u evropsko istraživačko područje (European Research Area – ERA). Razvojem sistema državnih kontakt tačaka (National Contact Points – NCP) pruža se podrška bosanskohercegovačkim istraživačima i istraživačkim institucijama pri uključivanju u najveći evropski fond za istraživanje i tehnološki razvoj – „Okvirni program Evropske unije za istraživanje i tehnološki razvoj“ (European Framework Programme for RTD – FP). Osnovni zadatak NCP FP BiH je promoviranje učešća bosanskohercegovačkih istraživača i istraživačkih institucija u „Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj“ (FP7).



  Gospodin Đorđe Markez upoznao je prisutne na koji način se priprema uspješna FP7 aplikacija, te naveo konkretne primjere najčešćih grešaka koje se prave prilikom apliciranja. Svaki projekat mora imati regionalnu komponentu, odnosno treba da se odnosi na regionalne prioritete. Takođe ističe da je posebno važno naći iskusnog koordinatora. Gospodin Markez je naglasio da je vrlo bitno da se insitucije registruju na CORDIS bazu podataka kako bi ih mogli kontaktirati potencijalni partneri, ne samo za FP projekte, već i IPA, COST i druge projekte.



Gospodin Dalibor Drljača, državna kontakt tačka u Bosni i Hercegovini za mobilnost istraživača i regionalne programe, predstavio je PEOPLE – program za finansiranje mobilnosti istraživača. Gospodin Drljača je naveo da je svrha ovog programa usavršavanje istraživača kroz obaveznu mobilnost istraživača, razmjenu znanja među zemljama u različitim oblastima istraživanja u svrhu daljnjeg razvoja evropskog istraživačkog prostora (ERA), jačanje mobilnosti između univerziteta i industrije i jačanja veza sa nacionalnim sistemima, a da je namijenjen istraživačima (minimalno završene diplomske studije) na svim nivoima njihove karijere, u javnom i privatnom sektoru. Gospođa Dina Masnik, ispred Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, istakla je da ulogu Ministarstva u podršci učešća bosanskohercegovačkih istraživača i ustanova u FP projektima.