Navigacija
Viber X logo

Održan info dan „Mobilnost istraživača – mogućnosti i primjeri dobre prakse“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Informativni dan o temi „Mobilnost istraživača – mogućnosti i primjeri dobre prakse“ održan je u četvrtak 10. maja 2012. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Ovaj događaj organiziralo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Sarajevu i uz podršku Austrijske razvojne agencije.

Info dan su pozdravnim obraćanjima otvorili prof. dr. Hazim Bašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, i gospodin Ammar Miraščija, šef Odsjeka za nauku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Uz riječi dobrodošlice prisutnima prof. dr. Hazim Bašić je naveo da je ovaj događaj organiziran s ciljem upoznavanja s procedurama mobilnosti istraživača unutar jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora, koji će na izvjestan način definirati zajedničke istraživačke ciljeve unutar Evropske unije i izvršiti integraciju istraživačkih kapaciteta unutar centara i unutar evropskih država kao i između država. Također, prorektor Bašić je naglasio da se radi o nastojanju kreiranja balansirane aktivnosti, po mogućnosti ujednačene, te da nije ideja napraviti jednostran tok kretanja istraživača, s obzirom da se Evropska unija opredijelila za stvaranje jedinstvenog društva znanja.

Cilj info dana bio je predstaviti mogućnosti za finansiranje mobilnosti istraživača iz BiH u EU programu FP7 te potencijalnim učesnicima u ovom programu predstaviti primjere dobre prakse iz regiona.

Informacija preuzeta sa www.unsa.ba