Navigacija
Viber X logo

Konkurs za upis druge generacije Ljetne škole rodne ravnopravnosti

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci

REPUBLIKA SRPSKA                             UNIVERZITET U BANJOJ LUCI

VLADA GENDER CENTAR – CENTAR ZA JEDNAKOST I RAVNOPRAVNOST POLOVA

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci
raspisuju

K o n k u r s za upis druge generacije Ljetne škole rodne ravnopravnosti

Gender centar Vlade Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci pozivaju zainteresovane studente i studentkinje na upis u Ljetnu školu rodne ravnopravnosti. Škola se realizuje uz podršku UN WOMEN i FIGAP programa BiH 2009-2014.

Ciljevi Ljetne škole su:

  • Obrazovanje na području rodne ravnopravnosti koja je tijesno povezana sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji (rodni aspekt uključen je u sve sektorske politike EU što traži da se ova rodna ravnopravnost i njen interdisciplinarni sadržaj dobro poznaju kako bi se odgovorilo zahtjevima u procesu evropskih integracija);
  • Upoznavanje sa standardima rodne ravnopravnosti, sadržanim u međunarodnim dokumentima koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala, kako bi oni mogli biti primijenjeni, kako u zakonodavnoj djelatnosti, tako i u praktičnom životu.
  • Uvođenje rodne perspektive u programe visokoškolskih ustanova, koja će kao rezultat imati povećanje znanja i rodno osjetljivog pristupa u svim oblastima i disciplinama.

Trajanje škole: ukupno šest (6) radnih dana, u periodu 27.08-01.09.2012. godine, od čega se pet radnih dana održava nastava, a šestog dana predviđena je promocija i podjela sertifikata. Mjesto održavanja: Kampus Univerziteta u Banjoj Luci, Bulevar Vojvode Petra Bojovića 1a, Banja Luka
Sadržaj programa:

  • 1. Rod i društvo – kontekstualni okvir za razumijevanje rodne ravnopravnosti
  • 2. Obrazovanje, ljudski resursi i rodna ravnopravnost
  • 3. Normativno-pravni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti
  • 4. Rodna ravnopravnost u ekonomiji
  • 5. Rodna dimenzija kulturnog i umjetničkog stvaralaštva
  • 6. Mediji u rodnom ključu

Metode rada i sertifikat:

Interaktivna nastava i polaganje ulaznog testa - opšta znanja o rodnoj ravnopravnosti i završnog testa.

Nakon završetka škole dodjeljuje se isprava – sertifikat Gender centra Vlade Republike Srpske i Univerziteta u Banjoj Luci, kojim se dokazuje da je kandidat/kandidatkinja uspješno završio/la Ljetnu školu rodne ravnopravnosti. Uz diplomu (sertifikat) se u dodatku dostavlja i sadržaj programa koji je u školi realizovan.

Uslovi prijavljivanja:

Za Ljetnu školu rodne ravnopravnosti mogu se prijaviti zainteresovani studenti i studentkinje osnovnih i postdiplomskih studija fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te drugih fakulteta koji ne pripadaju Univerzitetu u Banjoj Luci. Mogu se prijaviti i druga zainteresovana lica koja imaju motivaciju za pohađanje Ljetne škole, a o čemu će odlučivati komisija za izbor. Prilikom izbora kandidata/kinja posebno će se voditi računa o ravnopravnoj zastupljenosti svih fakulteta i ravnopravnoj polnoj zastupljenosti (najmanje 40% manje zastupljenog pola).

Zainteresovani/e treba da dostave popunjen prijavni obrazac (elektronska verzija može se preuzeti na stranici Gender centra Vlade Republike Srpske i na sajtu Univerziteta u Banjoj Luci na dolje navedenim linkovima, ili dobiti na zahtjev elektronskom poštom). Uz prijavni obrazac, kandidati/kinje treba da dostave potvrdu fakulteta o studiranju i prosjeku ocjena, ne stariju od 30 dana.

Rok za dostavljanje prijave je 08. juni 2012. godine, na sljedeću adresu:

Gender centar Vlade Republike Srpske Vuka Karadžića 4 78000 Banja Luka protokol@gc.vladars.net

U slučaju da se prijavi veći broj kandidata/kinja koji imaju isti broj bodova i/ili ispunjavaju uslove za pohađanje škole, predviđena je mogućnost održavanja pojedinačnih intervjua sa komisijom za izbor polaznika/ca.

Sve informacije (konkurs, program škole i prijavni obrazac) mogu se pronaći: na stranici Gender centra:

 

Dokumenti: