Navigacija
Viber X logo

Predavanje za studente i zaposlene na Univerzitetu održao ambasador Republike Austrije u BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini

Dana 18.04.2012. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, u prostorijama Austrijske biblioteke, predavanje za studente i zaposlene održao je ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. dr Donatus Kek (Donatus Köck). Kroz temu predavanja simboličnog naslova «Austrija-Bosna i Hercegovina-Evropska unija» ambasador je izložio zanimljiva iskustva Austrije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, od podnošenja molbe za članstvo, do punopravnog članstva 1995. godine.

Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini i prorektorica Šaula

Ambasador je posebno naglasio da je za svaku državu koja se nalazi u procesu pridruživanja od izuzetne važnosti da obezbijedi unutrašnje kapacitete za proces pregovaranja sa ekspertima Evropske unije u 34 oblasti, od kojih posebno važnim smatra ono koje se tiče «vladavine prava». Takođe je napomenuo da u složenim državnim sistemima treba stvoriti mehanizme (mrežu) za koordinaciju između nadležnih organa. Ambasador je napomenuo da su u Bosni i Hercegovini entiteti ustavno nadležni za provođenje oko 70% pravnog naslijeđa Evropske unije.

Predavanje ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini

Nakon veoma zanimljivog predavanja, studenti i zaposleni Univerziteta u Banjoj Luci postavili su ambasadoru niz pitanja.