Navigacija
Viber X logo

Gosti iz Češke na Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru posjete Republici Srpskoj, delegacija Hradec Kralove (Hradec Králové) regije u Češkoj Republici, koju je predvodio g. Lubomir Franc (Lubomir Franc), predsjednik Rgije, posjetila je 25.04.2012. godine Univerzitet u Banjoj Luci.

 Gosti iz Češke na Univerzitetu u Banjoj Luci

U češkoj delegaciji bio je i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta Hradec Kralove (Hradec Králové) g. Antonin Slabi (Antonin Slabý). To je bila prilika da se razmjene informacije o visokoškolskom sistemu dviju zemalja, te konkretna iskustva dva univerziteta, kao i da se razgovara o mogućnostima uspostavljanja saradnje između odgovarajućih studijskih programa.

Univerzitet u Banjoj Luci ostvaruje saradnju sa univerzitetima u Češkoj prvenstveno putem programa CEEPUS (Centralno-evropski program razmjene za univerzitetske studije). Ove aktivnosti obavljaju se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. U okviru tog programa studenti i osoblje Arhitektonsko-građevinskog fakulteta boravili su na univerzitetima u Češkoj i obrnuto. Treba istaći i da je 2011. godine potpisan Sporazum o saradnji sa Građevinskim univerzitetom Tehničkog univerziteta iz Praga.